Vágólapra másolva!
A várva várt Grúzia-Magyarország labdarúgó világbajnoki selejtező mellett szombaton még 20 találkozót játszanak Európában. A legnagyobb rangadónak a német-angol, illetve a skót-horvát összecsapás ígérkezik, míg kedvező eredmények esetén az 5. csoportban Lengyelország bebiztosíthatja csoportelsőségét.

Lobanovszkij kapusgon-
dokkal küzd

Az angoloknál a legnagyobb kérdés David Beckham sérülése. A középpályás az Aston Villa elleni bajnokin szenvedett ágyéksérülést, de reméli, a szombati meccsig rendbe jön.

Az 5. csoportban akár már szombaton eldőlhet, ki végez az élen. Ehhez csupán az kell, hogy Lengyelország megverje hazai környezetben Norvégiát és Fehéroroszország ne nyerjen Ukrajna ellen. A sok feltételes mód ellenére reális az esély arra, hogy a hét végére a lengyel válogatott már kényelmesen hátradőlve figyelje a többi eseményt. A lengyel válogatottban nincs sérült, sőt, a felgyógyult Juskowiak révén még erősödhet is az együttes. A norvégoknál Semb kapitány a régiekre épít, így Rekdal, Tore-Andre Flo és Riseth is tagja a keretnek. Tippünk egyes.

A csoport másik mérkőzésén döntetlent várunk, annak ellenére, hogy az ukrán együttes játékoskerete erősebbnek tűnik, Lobanovszkij viszont kapusgondokkal küzd. Elsőszámú portása, Sovkovszkij sérült, míg helyettese, a Szpartak Moszkva hálóőre, Makszim Levickij a válogatott edzésén a könyökét törte. Ha azt vesszük, hogy szegény Perkun hétfőn halt meg, akkor igaz, hogy rájár a rúd a ukrán kapusokra.

Jó meccs várható a 6. csoportban is, ahol Skócia Horvátországgal játszik. A hazaiaknál Callum Davidson, Brian O'Neil és Kevin Gallacher sérült, de kérdéses Tom Boyd és Steven Pressley játéka is. A horvátoknál kimarad a két sérült csatár, Alen Boksic és Milan Rapajic. Mindent egybevetve, a hazai pálya előnyeit élvező skótoknak nagyobb az esélye.

A Törökország elleni vb-selejtezőre készülő szlovák labdarúgó-válogatott szerdán délelőtt még a szenci pályán tartott edzést, délután pedig már Diószegen játszott edzőmérkőzést. Kedd este óta teljes létszámban van az Adamec-legénység, utolsóként Juraj Bucek (Xanthi) kapus és Igor Balis (West Bromwich) érkezett meg. Ján Sochor csapatvezető szerint minden játékos egészséges, Malovic orvosnak eddig kevés dolga akadt. A török csapat Isztambulban találkozott, onnan Bécsbe utazott. Az utolsó edzéseket Senol Günes szövetségi kapitány védencei a Mödling pályáján tartották. A törökök szakvezetője bizakodó a szombati találkozó előtt, úgy számol, hogy csapata mind Szlovákiát, mind Svédországot legyőzi, és így 47 esztendős szünet után ismét ott lesz a világbajnokságon. A török csapatból hiányzik Tugay Kerimoglu (Blackburn Rovers), az eltiltott Emre Belozuglu és a sérült Hakan Ünsal (Galatasaray). Helyükre a szövetségi kapitány Tayfun Korkutot (San Sebastian), Mehmed Polatot (Gaziantespor) és Jildiray Bastürköt (Bayer Leverkusen) hívta meg a keretbe.

A szombati párosítás

1. csoport:
Svájc - Jugoszlávia (Basel, v.: Colombo - francia)
Szlovénia - Oroszország (Ljubliana, v.: Poll - angol)
Feröer-szigetek - Luxemburg (Toftir, v.: Siric - horvát)
2.csoport:
Andorra - Portugália (Lleida, v.: Hauge - norvég)
Írország - Hollandia (Dublin, v.: Krug - német)
3.csoport:
Izland - Csehország (Reykjavik, v.: Messina - olasz)
Málta - Bulgária (Valletta, v.: Strampe - német)
Dánia - Észak-Írország (Koppenhága, v.: Wojcik - lengyel)
4.csoport:
Macedónia - Svédország (Szkopje, v.: Levnyikov - orosz)
Moldova - Azerbajdzsán (Kisinyov, v.: Melnyicsuk - ukrán)
Szlovákia - Törökország (Pozsony, v.: Melo Pereira - portugál)
5. csoport:
Fehéroroszország - Ukrajna (Minszk, v.: Sars - francia)
Wales - Örményország (Cardiff, v.: Attard - máltai)
Lengyelország - Norvégia (Chorzów, v.: Liba - cseh)
6. csoport:
Skócia - Horvátország (Glasgow, v.: Michel - szlovák)
7. csoport:
Bosznia-Hercegovina - Izrael (Szarajevó, v.: Schoch - svájci)
Spanyolország - Ausztria (Valencia, v.: Elizondo - argentin)
8. csoport:
Grúzia - Magyarország (Tbiliszi, v.: Kos - szlovén)
Litvánia - Olaszország (Kaunas, v: Van der Ende - holland)
9. csoport:
Németország - Anglia (München, v.: Collina - olasz)
Albánia - Finnország (Tirana, v.: Ersoy - török)

Pincési László