Vágólapra másolva!

Argentinok is játszhatnak az ukrán válogatottban

A labdarúgás mai, nemzetközi világában szinte minden elképzelhető. A lengyel válogatottban egy nigériai csatár viszi a prímet, a német nemzeti csapatban egy ghánai labdarúgó mutatkozott be nemrégen, és nem sok híja volt, hogy egy kameruni focista szerepeljen az orosz szbornajában. A sorozat legújabb tagját néhány ukrán válogatott argentin adhatja, a dél-amerikai ország pár focistája ugyanis kijelentette, hogy szívesen játszana az európai ország színeiben.

Argentínáben meglehetősen népes ukrán kolónia él, köszönhetően annak, hogy a XIX. század végétől kezdve sok nincstelen ukrán paraszt vándorolt ki Dél-Amerikába. A folyamat különösen a két világháború között volt jelentős, amikor is a szovjet uralom elöl több mint 50 ezren távoztak Argentínába, kétszázezer fölé emelve a gauchók földjén élő ukránok számát.

Mára ezek az emberek természetesen szinte teljesen asszimilálódtak, és csak a nevük árulkodik európai eredetükről. Van, akinek még az sem: Patricio Campsról ugyanis kevesen gondolták volna, hogy ő is ukrán felmenőkkel rendelkezik. Márpedig így van, rá azonban aligha számíthat Valerij Lobanovszkij, mert a Vélez Sarsfield irányítója az 1998-as világbajnokságot megelőzően két selejtezőn is pályára lépett az argentin válogatottban. Pedig ő igazi nagy fogás lett volna: pályafutása során több mint 70 gólt szerzett az argentin élvonalban, és szinte mindent megnyert, amit csak lehetséges, kezdve a bajnoki címtől egészen a Libertadores-kupáig.

Egy másik ukrán származású támadó, Diego Klimowicz viszont még nem szerepelt az argentin nemzeti csapatban, így akár Sevcsenko ékpárja is lehet. A Lanús futballistája korábban megfordult Európában is, ahol a spanyol Rayo Vallecano és a Real Valladolid futballistája volt, hazájában pedig négymillió dollárra taksálják értékét. Szintén a Lanúsban szerepel a 24 éves Julian Kmet, a nála egy évvel idősebb José Chatruc pedig a Racing Club futballistája: mindkettőjüket érdekli az ukrán válogatottban való szereplés.

Korábban:

A spanyolok és a lengyelek már kijutottak a vb-re