Vágólapra másolva!
Egyhangú döntéssel mentették fel Bicskei Bertalant, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát. Az MLSZ rendkívüli elnökségi ülése ideiglenesen Gellei Imre szövetségi edzőt, az olimpiai válogatott szakvezetőjét bízta meg a kapitányi poszt betöltésével. Gelleit tegnap Dunavarsányban mutatták be a válogatott tagjainak. Az új kapitány lapunknak elmondta, egyelőre még az utánpótláscsapatot is ő készíti fel.

A több mint háromórás elnökségi ülés után Bozóky Imre MLSZ-elnök tájékoztatta az újságírókat. Mint mondta, az elnökség véleménye az volt, hogy a grúziai vereség is jelezte, mélypontra zuhant a válogatott, nincs morális tartása. Ezért, elismerve szaktudását, egyhangúlag megköszönték Bicskei Bertalan eddigi munkáját.

Bozóky Imre lapunknak úgy nyilatkozott, nyugodt légkörű tanácskozáson mindenki elmondta a véleményét, s szinte egyöntetű volt az álláspont, hogy egy időre, vagy legalábbis a román meccsre Gellei Imre üljön a kispadra. Mégpedig úgy, hogy kedden, Kecskeméten még változatlanul irányítsa az utánpótláscsapatot, a folytatást pedig majd meglátják. Ugyanakkor a szakmai stáb egyelőre sem az olimpiai csapatnál, sem a nagy válogatottnál nem változik.

A megbeszélést követően Bozóky Imre telefonon értesítette Bicskeit a döntésről, majd Berzi Sándor főtitkár társaságában Dunavarsányba utazott, hogy beszéljen a játékosokkal is, illetve bemutassa a megbízott kapitányt. Az elnök útközben a Magyar Hírlapot arról tájékoztatta, biztos abban, hogy nem lesz pereskedés Bicskeivel, ugyanis az elnökség tagjai arról is határoztak, hogy a főtitkár szerződés szerint számoljon el a leváltott kapitánnyal.

Gellei Imrét váratlanul, edzés közben érte a felkérés. Érdeklődésünkre elmondta, sajnálja Bicskeit, mert emberileg és szakmailag is sokra tartja, ugyanakkor tudja, hogy mindent elkövetett, s kár, hogy a csapat erejéből csak ennyire futotta. "Azt hiszem, Bicskei emelt fővel léphet tovább" - mondta Gellei. - "Ami pedig engem illet, váratlanul ért a döntés, de mindenképpen felemelőnek érzem a felkérést. Aki edzőségre adja a fejét, annak a kapitánykodás a szakma csúcsa, ezért bármilyen helyzetben el kell vállalni a munkát. Most kocsival visznek Dunavarsányba bemutatkozni a játékosoknak, ha egyáltalán be kell mutatkoznom, de gyalog is megtenném az utat, olyan megtiszteltetés a magyar válogatott kapitányának lenni."

Utolsó, 1986-os világbajnoki szereplésünk óta tizenegy szövetségi kapitány állt a válogatott élén - közülük Bicskei, Verebes és Mészöly kétszer-kétszer -, s gyakorlatilag egyikük sem töltötte ki a szerződésében rögzített időt.

Burkovits Ferenc

Korábban:

Bicskei helyett Gellei a kapitány