Vágólapra másolva!

A nap játékosa: Roman Vasziljuk

A belorusz nemzeti tizenegy némi meglepetésre még mindig versenyben van a pótselejtezőt jelentő második helyért csoportjában, és mindezt a legutóbbi játéknapon a lengyelek elleni győzelemmel is bizonyította a csapat. A találkozó hőse a hazaiak támadója, Roman Vasziljuk volt, aki egymaga négyszer talált be a kapuba.

Vasziljuk 1978. november 23-án született Breszt városában, és a helyi Dinamo együttesében kezdte pályafutását. Még nem volt 19 esztendős, amikor felkerült az első csapat keretéhez, és az 1997-es bajnokságban (Fehéroroszországban ugyanis a naptári év szerint rendezik a pontvadászatot) rögtön megmutatta, hogy mire képes.

Noha csak a bajnokság második felétől szerepelt a gárdában, így is 12 alkalommal volt eredményes. A következő esztendőben már ő számított a breszti együttes első számú támadójának, és meg is hálálta a bizalmat, hiszen 18 gólig jutott, majd 1999-ben is csak eggyel maradt el e mögött.

Erre már a belorusz szinten sztárcsapatnak számító Szlavia Mozir is felfigyelt, és 2000 elején leigazolta a csatárt. A lehető legjobb vásárt csináltak vele, hiszen Vasziljuk elképesztő teljesítményt nyújtott a 2000-es esztendőben.

Harminc bajnoki találkozón 31-szer volt eredményes, és ezzel nem csak gólkirályi címet nyert, de aranyéremhez is segítette csapatát. Arról nem is beszélve, hogy a kupadöntőben is ő szerezte a győztes találatot az utolsó percben! Ilyen eredményesség mellett már a szövetségi kapitány sem mehetett el, és beválogatta Vasziljukot, aki rögtön első válogatott mérkőzésén 2000 augusztusában a lettek ellen győztes gólt ért el.

Mindez azonban csak ahhoz volt elég, hogy hazájában az év játékosa választáson a harmadik helyet szerezze meg. Az idei évet is jól kezdte, márciusban a norvégok elleni világbajnoki selejtezőn a változatosság kedvéért megint győztes gólt szerzett, és a bajnokság első pár fordulójában hétszer volt eredményes. Ekkoriban már több külföldi klub is érdeklődött iránta, főleg Oroszországból és Ukrajnából. A Krilja Szovjetov Szamara például 100 ezer dollárt ajánlott érte, de Vasziljuk végül is a Szpartak Moszkvába igazolt, legfőképpen azért, mert így a Bajnokok Ligájában is pályára léphet majd.