Vágólapra másolva!
Nincsen már százszázalékos csapat az ázsiai világbajnoki selejtezőkben, hiszen pénteken az eddig minden mérkőzését megnyerő kínai válogatott csak egy döntetlenre volt képes Katar ellen. Bora Milutinovic együttese ennek ellenére két ponttal vezeti csoportját, míg a másik gruppban az Irak ellen idegenben diadalmaskodó Irán áll az élen. Mindkét csoportból az első helyezett jut automatikusan tovább, a másodiknak pedig pótselejtezőt kell játszania.

Milutinovic ezúttal Kínát vezethe-
ti ki a világbajnokságra

A mérkőzés egyébként nem a legbarátságosabb hangulatban zajlott, mert a kínaiak szövetségi kapitánya, Bora Milutinovic nem a leghízelgőbb hangnemben nyilatkozott a vendéglátókról. Arra a kérdésre, hogy mik az esélye a katariaknak a világbajnokságra, a következőt válaszolta: "Hol találom Katart a világ labdarúgásának térképén? Mutassák már meg. Egyáltalán, mit mutatott fel eddig Katar a nemzetközi színtéren?"

Nem csoda, hogy a hazaiak rögtön az első perctől nekiestek a vendégeknek, és félóra elteltével Bashil el-Noobi távoli bombájával meg is szerezték a vezetést. Nem sokkal később növelhették is volna előnyüket, ám Mohamed el-Enazi lökete a felső kapufán csattant. El-Enazi javíthatott volna, ám hiába vezette rá egy az egybe a labdát a kapusra, nem tudott túljárni Jiang Jin eszén. A szünet után már a kínaiak is veszélyeztettek, de úgy tűnt, nincsen szerencséjük, miivel Qi Hong szintén a lécet tesztelte. A hazaiak már a győzelmüket ünnepelték, amikor az utolsó előtti percben egy kapu előtti kavarodás után Li Vej Szeng kiegyenlítette az állást.

Nem akármilyen mérkőzést rendeztek az A csoportban, hiszen Irak és Irán összecsapásai mindig is pikáns hangulatúnak számítottak a két ország egykori háborúja miatt. Bagdadban hatvanezer hazai fanatikus őrjöngte végig a találkozót, amely remek iramot és rengeteg helyzetet hozott. Némi meglepetésre a hazaiak szereztek vezetést húsz perc elteltével, amikor is Imad Mohamed talált a hálóba. A válasz nem késett sokat, tíz perc múlva máris 1-1 volt az állás, köszönhetően Ali Karimi góljának. Az egyenlítő találat felhozta a vendégeket, míg a hazaiak láthatóan összeomlottak, így csak idő kérdése volt, hogy mikor születik meg a győztes iráni találat. Erre végül csak hat perccel a lefújás előtt került sor, amikor a Hertha BSC-ben futballozó Ali Daei egy húszméteres lövéssel meglepte az irakiak kapusát, Imam Hasemet.

Korábban:

Iraktól tart az ír válogatott