Vágólapra másolva!
Mészöly Kálmán júliusban töltötte be 60. születésnapját. Ahogyan ő mondja a korára, 48 plusz áfa. Fontosabbnak tartja a jövő évi jubileumot. Akkor ugyanis már azt is elmondhatja magáról, hogy 50 éve került kapcsolatba a futballal. Az egykori világválogatott játékost a tervek szerint a pénteki Vasas-FTC mérkőzés előtt köszöntik fel Ihász Kálmánnal és Albert Flóriánnal egyetemben. Ebből az alkalomból beszélgettünk vele.

Fotó: SZTÁR Sport
Mészöly hatvanévesen is
rendkívül energikus

Edzői pályafutása kevésbé sikeres, ám Minder Frigyes mellett csak ő mondhatja el magáról, hogy szövetségi kapitányként háromszor is irányította a válogatottat. Ahová beteszi a lábát, sistereg körülötte a levegő. Szelet vet, vihart arat, akkor sem tagadta meg magát, amikor filmet forgattak róla: az 1982-es vb-re kijutás pillanatait megörökítő ... és Mészöly Kálmán, a kapitány című filmetűdben rengeteget káromkodott. Akkor megdöbbentem, nemrég azonban újra láttam a filmet, s változott a véleményem. Mészöly jelenleg a liga szakmai igazgatója, az elnök Demján Sándor tanácsadója.

- Teljesen ki voltak borulva az emberek, hogy én milyen csúnyán beszélek, szidom a játékosok anyját, satöbbi. Aki ismer, tudja, ami szívemen a számon, de én gondolom a legkevésbé komolyan a trágárságokat. Mind a mai napig vállalom az elhangzottakat.

- Az életben származott abból hátrányod, hogy vehemensen beszóltál valakinek?
- Amikor a Vasasban a játékosok petícióval megbuktattak, előtte Katona Gyurit alaposan lekaptam, s az edzésről bezavartam az öltözőbe. Ő meg elment az akkori elnökhöz, Kertai Tamáshoz panaszkodni. Szegény - Isten nyugosztalja - azt mondta Katonának, hogy "beszélj a játékosokkal, aztán csináljatok valamit". Csináltak: egymást hergelték, aztán aláírták azt a papírt, nekem mennem kellett a Vasastól.

- Most visszamehettél volna, mégsem mentél, sőt fiad, Géza lehetett volna az edző.
- Na, állj, állj, állj! Ne mosd össze a dolgokat! Június végén Gyalog András, Frank Tamás és Illovszky Rudolf hívtak, hogy menjek vissza szakmai igazgatónak. Itt a ligában baromi rendesek voltak, azt mondták, Kálmán, azt csinálsz, amit akarsz. Röviden: nem vállaltam, mert innen nem állhatok fel csak úgy, ráadásul 60 éves vagyok. De leginkább az volt a baj, ahogy eddig csinálták a blődségeket, s szétesett az egész. Nem a Rudi bácsiék persze, de mások azt gondolták, nagy a baj, de majd a Kálmán megoldja a dolgokat.

- Nem is lenne lelkiismeret-furdalásod, ha csődöt mondana a Vasas?
- Meg fogsz lepődni, nem. Amikor '98-ban visszajöttem Ciprusról, két évig a mostani liga elődjénél dolgoztam egy fillér ellenszolgáltatás nélkül. Akkor nem jutott eszükbe szólni. Géza pedig azért nem ment most a Vasashoz, mert korábban már kezet adott a fótiaknak. Ennyit arról, hogy a Mészöly-klán átveszi a hatalmat a Fáy utcában.

- Gondoltad valaha, hogy irodista leszel? Élvezed te ezt a munkát?
- Hogy élvezem-e?! Úgy verem néha az asztalt, hogy majd' szét törik. Iszonyúan lelkes vagyok. S megmondom neked, nekem kicsit lassúnak tűnnek a pozitív folyamatok, pedig a szemlélet tökéletes. Mondtam is Mezey Gyurinak, nem nekünk kell itt a reflektorfénybe állni, ide üzleti szemlélet kell. Ezek a fiatal srácok hoztak pénzt a futballba. Minden tiszteletem a kajakosoké, de még ez a rossz futballunk is hihetetlenül népszerű. A kudarcot viszont nehezen viselem. Én harcoltam, hogy 44 fordulós legyen a bajnokság, de nem tudtam keresztül vinni.

- Most nem akarlak provokálni, de milyen tanácsadó vagy, ha nem fogadják el a tanácsaidat?
- Te most viccelsz? Nem Demján Sándor nem fogadta el, hanem itt sírtak a klubok képviselői, meg hogy a válogatottnak nincs ideje felkészülni. Na most a válogatott nem jut ki a vb-re, de ne menjünk bele, mert csak felhergelem magam. Azt is mondtam, Magyarországon ilyen körülmények mellett - nincs fűthető pálya, időjárás - márciustól december elsejéig kellene rendezni a meccseket, nyáron egy hét szünettel. A profi majd a pénzéből télen utazik el nyaralni. Nézd meg, ott van a török futball: 1990-ben 4-1-re vertük őket, '94-ben itthon 2-2 volt, már '95-ben kint sima 2-0 oda. Én csak tudom, mert én voltam a kapitány. Ha jól számolom, ez öt év. Én a kamut nem szeretem, hogy ennyi meg annyi év kell a felemelkedéshez, meg hogy a kész játékosok nem fejlődnek.

- A kamut tényleg nem szereted: 1969-ben Marseille-ben a csehszlovákok elleni vb-selejtező után azt mondtad, a ti időtök lejárt...
- Mindig rosszul értelmezik, amit akkor mondtam. Én nem a saját magam ellensége voltam, hogy nem akartam a válogatottban játszani, csak elismertem, hogy nem kell a linkség. Se a Mészöly-féle, se másé. Persze lettem én aztán válogatott Hoffer Józsefnél később.

- Nem is Marseille-ben toltátok el a dolgokat, hanem előtte Prágában, ahol téged lecserélt Sós Károly szövetségi kapitány. Aki állítólag annyira ismerte a magyar futballt, hogy keverte a játékosokat.
- Valójában egy-két kivételtől eltekintve nem ismert senkit. Szegény... Halottról vagy jót, vagy semmit, de őt csak úgy odarakták. Előtte ő volt az NDK szövetségi kapitánya. Akkor látott magyar futballistát, amikor vertük a kelet-németeket mint a cimbalmot. Na, engem Prágában 3-1-es vezetésünknél lecserélt, a vége 3-3 lett, aztán Marseille - a többi meg ismerős.

- Albert Flóri szeptember 15-én lesz 60 éves. Egy róla szóló régi cikkből azt hámoztam ki, hogy nem is akart külföldre menni focizni, akkora fradista volt. Nem akartatok, nem mehettetek vagy nem is hívtak titeket külföldre játszani?
- Szerintem a Flóri gyerek rosszul emlékezik, vagy aki írta. Amikor 30 évesek lettünk, Flórival kérelmeztük, hogy mehessünk külföldre. Göröcs is kérte, meg Szusza, hogy legálisan legyen a Betis edzője, mert addig tulajdonképpen feketén dolgozott. Jakab Sándor, egy nem tudom én milyen bizottság vezetője hozta a döntést, emlékszem, a Pozsonyi úton az újpestiek törzspresszójában vártuk, hogy a Fehér Házból hozzák a hírt, de csak Szuszának mondtak igent, nekünk nem. Ez a Flórival kapcsolatos kérelem, de korábban többször megkerestek. Madridban a Puskással felálló Real ellen játszottunk, utána Farkas Jancsinak és nekem azt mondták, ha balra kimegyünk az ajtón, vár egy kocsi, s egy évnél tovább nem tiltanak el bennünket. Szegény Machos Feri, aki hallotta, majdnem összeesett... De mehettem volna az Interbe is vagy éppen '71-ben Hamburgba. Akkoriban vigyáztak ránk, olyan nem volt, hogy az egész család valahol a világban utazgatott.

- Te viszont nemrég Törökországban jártál, s felreppent a hír, hogy "effendi Meszöli" újra ott edzősködik. A Vasas esetében azt mondtad, nem hagyhatod ott csak úgy a ligát, Törökországért viszont otthagynád?
- Egy hétig voltam kinn, imádtak, de az öndicséret büdös. S valóban volt ajánlatom. Eddig nem mondtam, de most mondom, mert nem akarom, hogy úgy nézzen ki, ez a Mészöly a bizonytalan Vasasért nem, a jó dohányért azért elmegy a ligától: nem mondom meg melyik klubtól, de fél millió dollár lett volna csak az aláíráspénz. Szóval, azért ez már komoly pénz.

- Anyagias vagy?
- Nem, akkor nem így néznék ki.

- Tíz évvel ezelőtt, Kiprichék szinte szó szerint sírtak neked a repülőn, hogy maradj kapitány, de te elmentél az al-Ittihad csapatához.
- Moszkvában 2-2-t játszottunk a szovjetekkel, de nem volt már esélyünk a továbbjutásra. Tehát nem hagytam cserben a csapatot. A srácokkal viszont megbeszéltem, sőt az MLSZ-elnök is elfogadta, hogy egy év múlva, ha hazajövök, újra én leszek a kapitány. Mikor visszajöttem, már Jenei irányította az együttest. Erről ennyit.

- A te korábbi kapitányságod alatt vertük tétmeccsen a románokat a '82-es vb előtt. Eszedbe jutott ez most?
- Persze. S mindig kibukik belőlem, hogy elvben a románoknak és a svájciaknak legalább akkora esélyük volt, mint nekünk, az angolokról nem is beszélve. Csak éppen a selejtezők előtt elutaztunk Dél-Amerikába, komoly ellenfelek ellen játszottunk. Nyilasi mondta, Kálmán, ne menjünk, mert csak sitt lesz, aztán ez bejött. Ez a válogatott bujkál, nem játszik komoly csapatokkal a felkészülés során. Érdekes, hogy mindig mindent megírtok, de ezt nem vettétek vagy nem akartátok észrevenni.

- Haragszol az újságírókra?
- Alapvetően nem, de azt mondom, nem kellene már annyi rosszat írni, mert még a kóbor lovagok sem jönnek befektetőnek.

- Amikor a ligába kerültél, a Kisalföld idézett a nyolcvanas évek egyik Képes Sportjából, amelyben azt nyilatkoztad, hogy kommunista vagy. Vállalod?
- Azt vállalom, hogy az akkori rendszer szemében kimondottan reakciós volt a családunk. Most mit mondjak? Abba is politikát kevernek, hogy 1989-ben megismertem Orbán Viktorékat. Mondták, a Mészöly sportminiszter lesz, azóta voltam már MLSZ-elnök is. Azt senki nem vette észre, hogy azt nyilatkoztam, másfajta munkák már ezek, mint amihez mi értünk.

- A végén még egy könnyűt kérdezek... A futballban miért nem volt rendszerváltozás?
- Most akkor még egyszer ennyit beszélgetünk? Nekem azért van dolgom... Komolyra fordítva: valahogy részekből áll össze az egész. Nem voltak - remélem a múlt idő most már helytálló - helyükre téve a dolgok. Bár mondok a jelenből is példát, meg fogod érteni. Nem nagy dolog, de jól jellemzi a válogatott körüli dolgokat: Sallói Pista hét évig volt Izraelben, miért éppen ő kellett oda, amint visszajött? Mitől tud ő többet? Vagy Urbányi esete: semmit nem csinált Tatabányán, aztán szakért, rajzolgat. Azért itt a ligánál más a helyzet. Itt van Bánfi Jani és Gelei Karcsi. A srácok az aktív pályafutásuk után itt kóstolgatják a melót. Már most látszik, hogy van érzékük hozzá. Meglásd, viszik még valamire.

Thury Gábor

Korábban:

Albert 60 éves