Vágólapra másolva!

Seaman parádéja kevés volt az Arsenal sikeréhez

A csoport másik találkozóján a Lokomotiv Moszkva a belga RSC Anderlechtet fogadta, és mivel ezt a mérkőzést Moszkvában közép-európai idő szerint 18 órakor rendezték, ez volt az idei BL-sorozat első mérkőzése. A moszkvaiak három nappal ezelőtt még a Tirol elleni selejtező visszavágóját játszotta újra, de a rövid felkészülési idő egyáltalán nem látszott meg a gárda teljesítményén. Ugyan a vezetést a vendégek szerezték meg negyedóra elteltével (Gilles de Bilde fejesét Marc Hendrikx stukkolta a hálóba), de az előny csak három percig tartott: egy szögletet követően Makszim Buznyikin gurított Vlagyimir Maminov elé, aki a tizenhatos vonaláról védhetetlenül bombázott a kapuba. A csapatkapitánya, Dmitrij Loszkov nélkül felálló hazaiak (a középpályás eltiltását töltötte) ezt követően végigtámadták a meccset, de képtelenek voltak újabb gólt szerezni, így a csoportban jelenleg a Real Madrid került lépéselőnybe.

Ugyancsak a többi mérkőzésnél valamivel korábban kezdték el a Dinamo Kijev-Borussia Dortmund találkozót, ám ha a vendégek elnökén, dr. Gerd Niebaumon múlik a dolog, akkor a mérkőzést meg sem rendezik. Niebaum szerint ugyanis az amerikai eseményekre való tekintettel el kellett volna halasztani a Bajnokok Ligája első fordulóját, és ennek a véleményének meglehetősen élesen hangot is adott. A BVB-nek azonban természetesen pályára kellett lépnie, de az első félidőben nem nagyon látszott, hogy kifutottak a gyepre. Negyedóra elteltével a hazaiak fiatal sztárja, Olekszandr Melascsenko verekedte át magát két védőn is, majd cipője orrával a hosszú sarokba lőtt. A kijevi rohamok tovább folytatódtak, és különösen a nigériai Lucky Idahor járt az élen a helyzetek kihagyásában. A félidő utolsó percében azonban nevéhez méltóan szerencséje volt, hiszen egy kavarodást követően elé pattant a labda, és közelről be is lőtte azt. A második játékrészre aztán egy kicserélődött dortmundi gárda jött ki a pályára, a németek előbb a cseh Koller révén szépítettek, majd a másik csatársztár, a brazil Amoroso lőtte a hálóba a kapusról kipattanó labdát. A Dinamo az utolsó percekben megszerezhette volna a győzelmet, ám a csereként beküldött Bodnár László beadását Idahor fölé lőtte.

Nem kis meglepetés született a csoport másik meccsén, hiszen a Boavista liverpooli vendégjátéka totósnyelven szólva "országos egyes" volt. Ehhez képest Elpidio Silva már a harmadik percben megszerezte a vendégeknek a vezetést, és bár Michael Owen még az első fél órán belül egyenlített, a 'Pool újabb találatot nem tudott szerezni, sőt, még helyzetbe is csak elvétve került. Úgy látszik, Gérard Houllier csapata hullámvölgyben van, hiszen legutóbbi három tétmeccsén képtelen volt nyerni.

Fotó: Reuters
Henriksen gólt lő, Mpenza búslakodik a vadiúj AufSchalke arénában

A másik találkozón a Mallorca adott futball-leckét az Arsenalnak, amelyet akár a végső győzelemre is esélyesnek tartottak a szakemberek. A spanyolok már a 11. percben előnybe kerültek: egyrészt megszerezték a vezetést Vicente Engonga tizenegyesével, másrészt a büntetőt megelőző szabálytalanságért Ashley Cole piros lapot kapott. Az emberhátrányban lévő Ágyúsok végül örülhettek, hogy csak egy góllal kaptak ki, és ezt leginkább David Seamannek köszönhették, aki világklasszis védések sorozatát mutatta be.

A D betűjelű kvartettben született meg a játéknap legnagyobb gólkülönbségű győzelme, amelyet az FC Nantes aratott a holland PSV Eindhoven ellen. Pedig a Kanárik hazájuk bajnokságában eddig nem nagyon remekeltek, hat meccsen mindössze három gólt tudtak szerezni, erre most egy találkozón négyig jutottak. A hazaiak az első tíz percben eldöntötték a három pont sorsát, hiszen ennyi idő alatt két gólt rúgtak, majd még a szünet előtt megszerezték a harmadikat is. A második játékrészben a különbség nem változott, mindössze annyi történt, hogy mindkét oldalon született egy találat. A csoport másik meccsén a nyáron alaposan meggyengült Galatarasay folytatta BL-beli remeklését, hiszen a törökök tavaly is eljutottak a legjobb nyolcig. Noha az isztambuli gárdából a nyáron nyolc alapember ment el, ám ez nem látszott meg a csapat teljesítményén. Igaz, a Galatának szerencséje is volt, hiszen a vendégek részéről Hernán Crespo kétszer is a kapufát találta el, de gólt csak a hazaiak szereztek: tíz perccel a lefújás előtt a török labdarúgás fenegyereke, Sergen Yalcin adott parádés labdát Ümit Karannak, aki nem is hibázott.

Korábban: