Vágólapra másolva!

A nap játékosa: Luís Carlos Filgueira

A hét közben szünet volt az európai futballpályákon, de a hét végi bajnoki fordulókat minden országban megrendezik. Portugáliában például már pénteken sor került egy találkozóra, ahol a Belenenses 5-1-es győzelmet aratott a Varzim felett. A meccs hőse a lisszaboniak brazil védője, Luís Carlos Filgueira volt, aki mesterhármast ért el, és ezzel egy találkozón több gólt szerzett, mint a legutóbbi szezonban összesen.

Luís Carlos Filgueira Brazíliában látta meg a napvilágot 1967. január 10-én, ám játékospályafutása igazából Portugáliában kezdődött meg. 21 esztendős volt, amikor Európába igazolt, mégpedig a Desportivo Chaves együttesébe. Első szezonjában 27 találkozón szerepelt, egyetlen gólt sem ért el, a gárda pedig a 13. helyen fejezte be a bajnokságot.

A következő idényben mind neki, mind a csapatnak jól ment a játék, Filgueira megszerezte első élvonalbeli találatát, a Chaves pedig az előkelő ötödik pozícióban zárta a pontvadászatot. Ezt követően a hátvéd kihagyhatatlan volt a gárdából, három éven keresztül alig hagyott ki egy-két mérkőzést, és a góllövéssel sem állt hadilábon, védő létére minden idényben betalált. 1993 nyarán aztán klubot váltott, és a Vitória Setúbal gárdájába igazolt, ahol eleinte nehezen ment neki a beilleszkedés, első idényében mindössze 18 alkalommal számítottak rá. Az 1994-95-ös bajnokság felemásan sikerült a számára: a csapatba ugyan beverekedte magát, de a Setúbal az utolsó helyen végzett, és így kiesett az élvonalból.

Filgueira azonban maradt a legjobbak között, mivel a CS Marítimo vette meg. Itt azonban csak egy idényen keresztül maradt, 1996 nyarán a lisszaboni Belenensesbe igazolt, és azóta is itt futballozik. Akkor sem hagyta ott a klubot, amikor az 1998 nyarán kiesett az élvonalból, és egy idényt a másodosztályban is lehúzott a Belenensesszel. A feljutást követően ismét csúcsformában futballozott, az 1999-2000-es idényben négyszer volt eredményes, ebből az egyik gólt a lisszaboni derbin szerezte a Benfica ellen. A legutóbbi pontvadászatban két gólig jutott, és most a Varzim elleni találkozón eljött az ő napja: pályafutása során először mesterhármast ért el.

Korábban:

A nap játékosa: Ümit Davala