Vágólapra másolva!

E csoport:
Juventus - Celtic 3-2 (1-0)
Torino, Delle Alpi stadion, 40 ezer néző, vezeti: Hellmut Krug (német)
Juventus: Buffon - Thuram, Montero, Iuliano - Zenoni, Tacchinardi, Davids, Pessotto (Birindelli, 63.) - Del Piero (Amoruso, 87.) - Salas (O'Neal, 69.), Trezeguet
Celtic: Douglas - Mjallby, Valgaeren, Balde - Agathe, Lennon, Lambert, Thompson (Petta, 58.), Petrov - Larsson, Sutton
sárga lap: Iuliano (31.), Davids (42.), Birindelli (85.), illetve Thompson (27.), Valgaeren (89.)
kiállítva: Davids (75.)
gól: Trezeguet (43., 55.), Amoruso (90.), illetve Petrov (68.), Larsson (86.)

Fotó: Reuters
Del Piero, Trezeguet és Tacchinardi ünnepli a Juve második gólját

Szép lassan fölénybe került a Juve, ám a támadások befejezése rendre hibázott. Pontosabban befejezésről szó sem lehetett, mert közvetlen gólhelyzetbe nem tudtak kerülni a Zebrák. Jellemző volt Gianluca Pessotto és Alessio Tacchinardi rossz beadása. Magyar embernek felfoghatatlan iramban zajlott a játék, de mindez a pontosság rovására is ment. Vész így ismét csak pontrúgásból lett, ismét Del Piero végezte, ismét közelebb jutott a labda a kapuhoz - de nem elég közel.

A meccs legnagyobb helyzetét aztán Chris Sutton hagyta ki, hosszú sarokra tartó fejesét Gianluigi Buffon bravúrral ütötte ki. A Juve Paolo Montero megmozdulásaival válaszolt: az uruguayi védő előbb negyvenméteres passzt adott Marcelo Salasnak, aki egyből kapura lőtt. A lövés megpattant egy védőn, a szögletnél rosszul jött ki Robert Douglas, Montero fejesét a gólvonalról stukkolták ki a védők.

A 43. percben megtört a jég: Salas döbbenetes cselparádéja után centerezett David Trezeguet-hez, akinek csak a hálóba kellett passzolnia. Innen uralták a hazaiak a játékot, ám a második félidő elején Agath került lövőhelyzetbe, lőtt is, alig fölé. Tíz perccel fordulás után Del Piero addig cselezgetett a jobb oldalon, az alapvonal közelében, mígnem be tudott adni, Trezeguet fejére, aki tizenegy méterről gólt fejelt.

Válaszként Henrik Larsson lőhetett kapura, de túlságosan kisodródott és Buffon zárta a szöget. A skótok legjobbja az ex-chelseas Sutton volt, de egymaga nem bírt a Juve védelmével. Az olaszok gyors ellenakciókkal próbálkoztak, egy ízben Del Piero jól kijátszott akció végén csúnyán fölé durrantott.

Egy szabadrúgásból váratlanul szépített a Celtic, Petrov lövése megpattant Birindellin, Buffonnak esélye sem volt. Negyed órával a vége előtt Davids sokadik szabálytalansága után megkapta második sárgáját, ami összesen egy piros, ugyebár.

A hajrában óriási nyomást alkalmazott a Celtic, a játék teljesen a Juve térfelére terelődött. Larsson tökéletes kiugratása után Buffon is tökéletesen jött ki kapujából, és szedte fel a labdát Petrov elől. (Az ismétlést Sutton saját, immár földön fekvő csapattársába lőtte, de Krug már lefújta az akciót.) A csereként beállt uruguayi Fabian O'Neal szabadrúgásból alig lőtt fölé.

Majd jött a hidegzuhany, Sutton a saját buktatásáért megítélt 11-est értékesítette. A Celtic visszahúzódott, így lehetőséget adott a Juvénak arra, hogy összehozzon egy potyabüntetőt. Ezt - a talán először labdához érő - Amoruso értékesítette, visszajöttek a torinói remények, győzelemmel kezdték az idei BL-t.

Korábban:

Döntetlen Moszkvában, elutasított PSV-óvás

Ajánlat:

Botlott a címvédő - a kedd krónikája

Stefano Nouvolacchi