Vágólapra másolva!
Igazi sztárcsapatot sodort a vakvéletlen a Debrecen labdarúgóinak útjába, amikor kiderült, hogy csütörtökön 21 órai kezdettel a Girondins Bordeaux fogadja a hajdúságiakat az UEFA Kupa legjobb 64 együttese közé jutásért lejátszandó mérkőzésen. A neves francia együttes akkor is kőkemény ellenfélnek ígérkezik, ha az utóbbi hetekben nincs igazán kirobbanó formában.

Néhány név ízelítőül: Tigana, Giresse, Battiston, Chalana, Lacombe, Tresor, Zlatko és Zoran Vujovic. Edző: Aime Jacquet. Meg szerencse, hogy ezek a futball-legendák 1984 és 1987 között nyertek három francia bajnoki címet a kék-fehéreknek, manapság viszont valamivel névtelenebb garnitúra szerénykedik a francia pontvadászat 12. helyén.

Persze Christophe Dugarry, a Bordeaux-ból indult és a Milant, a Barcelonát és a Marseille-t megjárt csatár neve egy sorban említhető a fentiekkel, már csak azért is, mert az anyaegyesületéhez tavaly januárban visszatért, 29 éves, 47-szeres válogatott sztár világ- és Európa-bajnoki címmel is dicsekedhet, szemben Tiganáékkal. Dugarry részese volt a "girondisták" utolsó, legújabb kori nemzetközi sikerének is, amikor 1996-ban a Zidane-t (!), Lizarazut, Witschgét felvonultató Bordeaux döntőt játszott az UEFA Kupában a Bayern Münchennel. 1999-ben bajnok lett a Girondins - Laslandes, Wiltord, Micoud fémjelezte azt a gárdát, amelynek már a jelenlegi edző, Elie Baup volt a mestere. Tavaly negyedik helyig jutott a csapat, most pedig hét fordulóban szerzett hét ponttal, 3-4-es gólkülönbséggel a 12. helyen áll. Egyetlen győzelmét a nyitányon aratta, éppen a címvédő Nantes ellen, azóta két vereség mellett négy döntetlen a mérlege.

A legutóbbi ikszet vasárnap véste fel a Bordeaux, otthonában, a Chaban-Delmas stadionban, gól nélküli eredmény született a Monaco ellen. Dugarry nem játszott - a francia sajtó szerint is rejtélyes a mellőzése, állítólag el akarják adni a Middlesbrough-nak -, de a Debrecen ellen már valószínűleg ott lesz a pályán.

"Christophe kicsit elfáradt az utóbbi időben, ennek ellenére roppant magasan jegyzik a nemzetközi futballtőzsdén, innen-onnan keresik, de speciel a Middlesbrough-val nem állunk kontaktusban" - cáfolta a pletykákat Jean-Louis Triaud, a Girondins elnöke. "Dugarry rendre sokkal több rúgást kap a meccseken társainál, ez indokolja, hogy most hagytuk egy kicsit szusszanni."

Szuszogás ide vagy oda, Dugarry - akire legtöbben talán a tavalyi Eb-n, a hollandoknak fejelt pazar góljáért emlékezünk - tegnap már edzett, azaz Pajkos Jánosék jobban teszik, ha úgy kalkulálnak: pályára lép.

Miként biztosan ott lesz a gyepen az október elsején megalakulása 120. évfordulóját ünneplő Girondins Bordeuax-ban a csapat jelenlegi talán legjobb futballistája, Vikash Dhorasoo. A Mauritius szigetéről származó, 27 éves, csokibarna jobboldali középpályás vasárnap a Monaco ellen a mezőny kimagasló játékosa volt, s mindez pusztán azért hathat paradoxonnak, mert Dhorasoo alig 168 centi magas... A labdazsonglőr eddig háromszor szerepelt a francia válogatottban, a nyáron a Lyon csapatából érkezett Bordeaux-ba.

Ulrich Rame (29), a pompás kapus Dhorasoo-nál is többször, nyolcszor volt válogatott, ami nem kis bravúr, ismerve a francia kapusmezőny - Barthez, Lama, Frey - erősségét. Ugyanúgy kulcsember az orosz Alekszej Szmertyin (26), aki a Lokomotív Moszkva középpályásaként az 1999-es esztendő legjobb labdarúgója volt Oroszországban.

Pedro Miguel Pauletát, a tavalyi francia gólkirályt (20 találat) nem kell bemutatni nekünk, magyaroknak, ott volt a pályán, amikor a portugál válogatott tavalyelőtt 3-0-ra tönkreverte a Bicskei-legénységet. Pauleta tavaly a La Corunából érkezett, idén eddig két gólnál tart.

Hogy csütörtökön mire lesz képes kollégáival, az megjósolhatatlan. Mindenesetre a hét bajnokin kiszenvedett három gól nem sok jót ígér - mármint a "girondista" szurkolóknak. Ha az utóbbi hetek formáját irányadónak fogjuk fel, akkor az Üllői úton és az Újpest ellen hat pontot és öt gólt szerzett Debrecen számára kedvezőbbek az előjelek.

Ám ha a két ország futballjának erejét nézzük, akkor maradjunk annyiban: ne álmodozzunk...

Ch. Gáll András

Korábban: