Vágólapra másolva!
A Dunaferr labdarúgócsapata a legutóbbi öt fordulóban négyszer kikapott, a másodikról a kilencedik helyre esett vissza, elbukta az UEFA-kupa-selejtezőt, így a sok gond között akár kellemesnek is mondható, hogy az együttesnek két válogatott kapusa van.

A poszt sajátossága, hogy csak egy ember állhat a kapuban, így a kérdés nem úgy vetődik fel, hogy Petry és Rabóczki, hanem, hogy Petry vagy Rabóczki?

A magyar futballban luxusszerű helyzethez Rabóczki Balázs kálváriájának mellékösvénye vezetett. A 23 éves kapus példásnak mondható bátorsággal, ám lehetőségeit talán nem kellő pontossággal felmérve a 2000/2001-es idény téli szünetében eldöntötte, nem hosszabbítja meg a Dunaferrnél 2001 nyarán lejáró szerződését, hanem - érezve menedzsere, a svéd Gunnar Grynner biztatását is - külföldön próbál szerencsét.

"Nem a jobb anyagi lehetőségek motiváltak, hanem úgy gondoltam, huszonhárom évesen szakmai fejlődésem szempontjából külföldön kell folytatnom a pályafutásomat" - kezdte történetét Rabóczki. "Ezért áprilisban udvariasan visszautasítottam a Dunaferr magyar szinten egyébként nagyon kedvező ajánlatát. Hozzá kell tennem, nem hazardíroztam, hiszen valóban jó ajánlataim voltak. Az olasz másodosztályú Baritól a múlt idény során ötször is megnéztek Magyarországon, majd nyáron szerződést kínáltak, amiről elvileg csak az aláírásom hiányzott. Ám volt egy bökkenő, a Serie A-val szemben, ahol már korlátlan számban lehet az Európai Unión kívülről érkező labdarúgókat foglalkoztatni, a Serie B-ben csapatonként csak öt ilyen játékos szerepelhet. A Barinál már kitöltötték ezt a létszámot, s bár hitegettek, hogy a liga beadvánnyal fordult az UEFA-hoz e korlátozás eltörlése végett, mégsem írtam alá a szerződést. Hiszen hiába lett volna jó fizetésem, pont az a tervem nem vált volna valóra, amiért odaigazoltam volna: a szakmai előrelépés. Ezért amikor augusztus közepén felhívott a menedzserem, hogy Sáfár Szabolcs sajnálatos sérülése miatt a Salzburg kapust keres, örömmel utaztam. S itt szeretnék eloszlatni egy tévhitet: igaz, hogy csak három hónapos próbaidőre, de a híreszteléssel szemben már aláírt szerződésem volt. Arról nem tehetek, hogy a menedzserem a Dunaferrt megkerülve akart megegyezni az osztrák klubbal. Ideiglenes játékengedélyt kért a FIFA-tól, aminek az elbírálása azonban hatvan nap, s hát a Salzburg első lépésben jószerivel ennyi időre szerződtetett volna, így nem lett a dologból semmi."

A tisztánlátás érdekében közbe kell vetni: a mai napig érvényben van az MLSZ által hozott azon szabály, hogy a magyar klubok a lejárt szerződésű, külföldre tartó játékosokért is kérhetnek pénzt. Ami elvileg fix - a futballista előző évi jövedelméből és egy, kortól, válogatottságtól függő szorzóból képzett - összeg. Egy próbaper valószínűleg érvénytelenítené a szabályt, de erre még nem volt precedens.

"Nem akarom a menedzseremet hibáztatni, azóta is kapcsolatban vagyok vele, de nem tehettem mást, hazajöttem. Jelentkeztem a Dunaferrnél, ahol a körülményekhez képest megértéssel fogadtak, s az is érthető, hogy az áprilisinál rosszabb feltételekkel kötöttem szerződést három évre. Ami nem bánt, hiszen továbbra is az a célom, hogy mihamarabb külföldre igazoljak. Okulva a mostani esetből, a szerződésemben van egy olyan kitétel, ha valaki egy adott összegnél többet kínál értem, akkor elenged a Dunaferr."

Rabóczkinak persze először ismét a kapuban kell(ene) bizonyítania. Bár ő azt mondja, végig edzésben volt, akár a hazatérését követő napon kapuba állt volna, érthető, hogy Egervári Sándor vezetőedző a tulajdonképpen helyette igazolt 38-szoros válogatott Petry Zsoltnak szavazott bizalmat. Változást a hét végi, 10. forduló hozhat, hiszen a Dunaferr gyengébb szereplése paradox módon Rabóczkinak kedvezhet, ráadásul az MTK ellen 3-2-re elvesztett meccsen Petry mindhárom gólban "benne volt". Egervári a kapuskérdésről, konkrétabban arról, hogy ki véd a Zalaegerszeg ellen, a következőket mondta: "Nem egyszerű eset, hiszen Zsolt rutinos, 38-szoros válogatott kapus, s az első fordulókban jól irányította a csapatot. Nem is volt kérdéses, hogy ő véd, hiszen Balázs a felkészülés során többet tárgyalt menedzserekkel, mint edzőkkel. S akkor még ott van a megbízható Bita László is. Kétségtelen, Zsolton a számunkra fontos MTK elleni rangadón az elmúlt évek kihagyása miatt a fáradtság jelei mutatkoztak, mégis azt mondom, a jobb formában lévő kapus véd majd, tudva azt is, hogy ezen a poszton nem szabad kapkodni. Én ugyan már eldöntöttem, hogy ki véd a ZTE ellen, de mint mindig, ezúttal is csak pénteken hirdetem ki a kezdő csapatot."

Egervári Sándor diplomatikusan fogalmaz, de szavaiból azért kihámozható: Rabóczki vasárnap kálváriája végére érhet.

Novák Miklós