Társoldalunk:

Visszavonultatják Maradona mezét

Az Argentin Labdarúgó Szövetség döntése nyomán, 10-es számú válogatott mezben soha többet nem szerepelhet senki. Az AFA ezt a határozatot Diego Maradona közelgő búcsúmeccse tiszteletére hozta.

Fotó: Reuters
Maradona utolérhetetlen zsenije előtt
tiszteleg Argentína
"Maradona ebben a mezben annyi dicsőséget szerzett az országnak, hogy nem is lehetett kérdéses a döntés" - nyilatkozta Julio Grondona, a szövetség elnöke, hozzátéve, a 10-es mez ezentúl az utánpótlás válogatottaknál is "tabu" lesz.

Az AFA emellett speciális kéréssel fordul a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez, amelyben kérik, hogy a 10-es mezszámot minden válogatott mérkőzésen szüntessék meg.

Maradona 1997-ben vonult vissza a profi futballtól, azóta hírhedt lövöldözése, alkohol- és kábítószer-elvonókúrája miatt került az újságok címlapjára.

A válogatottban 138 mérkőzésen 61 gólt szerzett, köztük talán a legemlékezetesebb az 1986-os világbajnokságon elért találat, amely az "Isten keze" néven vonult be a történelembe, a gólt ugyanis Diego kézzel ütötte be Shilton kapus mellett az Anglia elleni, 2-0-s győzelemmel zárult mérkőzésen.

Maradona búcsúmeccsére november 10-én, Buenos Airesben kerül sor, ahol a Boca Juniors az argentin válogatottal mérkőzik.

Pincési László

Korábban: