Vágólapra másolva!
Bár emberhalál még nem történt a magyar futballpályák nézőterein, csak idő kérdése, hogy bekövetkezzék a legrosszabb. Az elmúlt bajnoki fordulóban horrorisztikus jeleneteknek lehettek szemtanúi a tévénézők a Ferencváros-Győr mérkőzés közben, amikor a lelátón kopaszra - és kevésbé kopaszra - nyírt, de egyöntetűen roppant erőteljes felépítésű fiatalemberek szembeszálltak az In-Kal Security szolgálatukat teljesítő embereivel.

Az eset annyiban egyedi és példátlan, hogy ezúttal a Fradi-táboron belül alakult ki verekedés, a Sport Plusz információja szerint két kínai fiatalemberbe kötöttek bele az "erős emberek", majd a távol-keletiek védelmére kelő idősebb szurkolókra támadtak rá.

Az ügy következménye, hogy Lasz György, az In-Kal Security főnöke a továbbiakban nem vállalja a Fradi-pálya biztosítását. Lasz elmondta, nekik nyolc éven keresztül alkalmanként mindössze 250 000 forintos bevételt jelentett egy Fradi-meccs biztosítása, ez - figyelembe véve a 120 fős rendezői létszámot - profitot aligha hozott számukra. Csak az utóbbi fél évben emelték fel a tarifát meccsenként egymillióra, de most már ennyiért sem éri meg.

Szeiler József, a Ferencváros labdarúgó-szakosztályát működtető kft. ügyvezetője - amikor számon kérik rajta, miért nincs jelen ilyen esetekben az őrző-védő kft.-kénél jóval nagyobb hatáskörrel rendelkező rendőrség - széttárja a karját: "Ők csak a stadionon kívül vállalják automatikusan a biztosítást, ami így is alkalmanként egymillió forintunkba kerül. A belső rend megteremtése, a rendőrség segítségével, immár meghaladja anyagi lehetőségeinket. Egyetlen rendőr egyórai bére ugyanis 2500 forint plusz áfa."

Dr. Lapid Lajos ezredes, a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese természetesnek tartja, hogy fizetni kell szolgáltatásaikért.

"A biztonság áru, az áru pedig pénzbe kerül" - mondja. "Az szakmai nonszensz lenne, hogy két rendőrt beküldjünk több száz feldühödött drukker közé, ezzel kollégáink testi épségét is kockára tennénk. Ha viszont megfelelő erővel vonulunk fel, az valóban nem olcsó mulatság."

Lapid ezredes még hozzátette, hogy komolytalan kezdeményezésnek tartja azt a - valóban komikusnak tetsző - ötletet, hogy a klubvezetés valamiféle "szurkolói rendezőgárdát" verbuvál a hangadó drukkerek köréből. "Ez olyan, mintha holnaptól a hátvéd vagy a csatár vezetné a meccset, és ő maga döntené el, hogy szabályos volt-e a saját szerelése."

Akárhogy is, a következő hazai meccset már a rendőrség biztosítja az Üllői úton, kerül, amibe kerül. A civil rendezők kizárólag a nézők beléptetését intézik - közli Szeiler. Hogy milyen sikerrel, azt majd az idő dönti el.

Ch. Gáll András

Korábban: