Vágólapra másolva!
A tavalyi élethalálharcot követően idén már az ötödik fordulóban összefut egymással a Juventus és az AS Roma labdarúgócsapata. A Serie A hétvégi rangadóját a torinói Stadio delle Alpiban játsszák, ahol a mutatott forma alapján a hazaiak esélyesebbnek tűnnek a címvédőnél.

Az olasz bajnokság "örökrangadóját" a Stadio delle Alpiban játsszák, ahol a listavezető, eddig még veretlen Juventus a tavalyi bajnok AS Romát fogadja. A Juvéban Tudor és Amoruso sérülés, Montero valamint Davids eltiltás miatt nem léphet pályára. A vendégeknél egyedül Delvecchio sérült, de a brazil Zago eltiltása miatt (három meccsre "elmeszelték", amiért lekönyökölte a firenzei Vanolit) a védelmet meg kell majd bolygatni. A korábban gyenge formában játszó Montella és Batistuta a keddi, Lokomotív Moszkva elleni BL-meccsen bizonyította, nem szabad őket leírni.

A tavalyi 2-2-es thriller egyébként élénken él még a szurkolók emlékében, hiszen a 18 év után ismét bajnoki aranyérmet nyert AS Romát a Juve egy esetleges győzelemmel még befoghatta volna. A 29. fordulóban ugyanis egy paraszthajszál választotta el Carlo Ancelotti együttesét attól, hogy 3 pontra megközelítse az éllovast. A Juve a 6. percben már 2-0-ra vezetett, ám a Roma a 91. percben visszakapaszkodott, s egyenlített. A Roma és a Juventus ezt megelőzően utoljára a 80-as évek elején gyötörte egymást a bajnoki címért, az 1980-81-es szezonban a torinói óriás csente el a scudettót a legutolsó fordulóban a fővárosiaktól, s a legendás svéd Nils Liedholm vezette Roma 1983-ban vágott vissza.

A Perugia - Milan mérkőzésen két "újonc" is bemutatkozhat a milánói sztárgárdában, már ha Marco Simone újnak számít. A csapat egykori csatára négyéves francia kitérő után tért vissza Olaszországba, míg a fehérorosz Vitalij Kutuzov olyan hősként vitézkedhet, mint két évszázaddal korábbi névrokona Borogyinónál.

A Laziónál is van új ember, a Perugia tehetséges középpályása, Fabio Liverani személyében, akinek a sérült argentin Diego Simeonét kellene pótolnia. Liveranival ötéves szerződést kötött a római klub. Érdekesség, hogy a nyáron a Juventus is szerette volna megszerezni a játékost, de klubja nem adta el.

Ronaldo bajnoki visszatérésére egy hete nem került sor, ha van dramaturgiai érzék Hector Cúperben, akkor a "debütálást" a hazai mérkőzésre tartogatja. Ugyan Ronaldo kisebb sérülést szenvedett a Brassó elleni UEFA Kupa-mérkőzésen, játékát nem veszélyezteti semmi. Az Inter a Bolonát látja vendégül és a papírforma szerint be is gyűjti a három pontot. Cúper lehet, hogy az eddigi nyerő csapatot is megbolygatja, hogy játéklehetőséghez jutassa Emrét és Adrianót. Az viszont meglepő lenne, ha éppen a Sierra Leone-i Kallont hagyná ki. Cordoba letöltötte eltiltását, így ismét elfoglalhatja helyét a védelemben. Bolognában Cipriani és Signori sérült.

Az 5. forduló párosítása
Szombat, 20.30 óra:

Juventus - AS Roma
Vasárnap, 18.30 óra:
Brescia - Atalanta
Fiorentina - Venezia
Inter Milan - Bologna
Perugia - AC Milan
Piacenza - Torino
Udinese - Chievo
Verona - Lecce
Lazio - Parma

Pincési László

Korábban:

Az olasz bajnokság állása