Vágólapra másolva!
Kilenc osztrák válogatott labdarúgó döntött úgy, hogy nem vállalja a játékot Tel-Avivban, az Izrael elleni vasárnapi világbajnoki selejtezőn.

Roland Kirchler, Walter Kogler, Robert Iberstberger, Alfred Hörtnagl, Edi Glieder, Günther Neukirchner, Christian Mayrleb, Martin Hiden és Dietmar Kühbauer kedden jelentette be, hogy nem utazik el a találkozóra.

A FIFA hétfőn utasította el az osztrák szövetség (ÖFB) kérését, amely a térségben uralkodó bizonytalan politikai helyzetre való tekintettel az összecsapás elhalasztását szerette volna elérni.

Beppo Mauhart, az ÖFB elnöke ezután felajánlotta a játékosoknak a lehetőséget: aki nem akar, az ne utazzon Izraelbe.

"Nem érezzük úgy, hogy cserbenhagytuk volna a csapatot" - mondta a távolmaradók nevében Kogler. "A FIFA tette ezt velünk, mert a feszült légkörben arra kényszeríti a válogatottat, hogy Tel-Avivban játsszon vb-selejtezőt. Nem értjük, miért nem lehet néhány héttel elhalasztani a meccset. Semmi bajunk nincs Izraellel, jártunk ott korábban is, de most nem adottak a feltételek egy ilyen fontos mérkőzés biztonságos lebonyolításához."

Beppo Mauhart nem számított arra, hogy kilenc játékos lemondja az Izrael elleni vasárnapi vb-selejtezőt. "Nem gondoltam volna, hogy ilyen sokan hagyják el a csapatot. Nem irigylem Otto Baric szövetségi kapitányt. Ha valaki az elutazásig meggondolná magát, bármikor visszatérhet az együtteshez" - mondta.

"Ez van, 23 fős keretet valószínűleg nem sikerül összehozni. Azt azonban remélem, hogy találok legalább 18 futballistát, aki vállalja az utazást" - jelentette ki Baric. "Néhány játékoson éreztem a bizonytalanságot, de ilyen mértékű távolmaradásra én sem számítottam. A Dinamo Zagreb múlt kedden játszott Izraelben UEFA Kupa-meccset, a spanyol válogatott júniusban, néhány nappal egy robbantásos merénylet után legerősebb összeállításában lépett pályára Tel-Avivban..."

A 7. csoportban az utolsó forduló előtt Ausztria 14 ponttal a második helyen áll a 11 pontos riválisa előtt. Hazai siker esetén a két csapat helyet cserél a tabellán, és Izrael játszhat pótselejtezőt a világbajnoki részvételért. Spanyolország már korábban bebiztosította első helyét, és kvalifikálta magát a vb-re.

A Kronenzeitung című lap keddi számában azt javasolta, hogy az ÖFB díszvendégként hívja meg a FIFA vezetőit a tel-avivi találkozóra.