Vágólapra másolva!
A magyarok elleni szombati, parmai vb-selejtező előtt Olaszországban nyílt vita kerekedett: melyik kapust szerepeltesse Trapattoni kapitány a mieink ellen, Buffont vagy Toldót?

Fotó: Reuters
Reszkess, Buffon, Toldo harapós kedvében néha Emersonokat "eszik"

Egészen a tavaly nyári holland-belga közös rendezésű Eb-ig Buffon volt a squadra azzurra első számú kapusa, de néhány héttel a rajt előtt eltört a karja, s Toldóból az Eb-ezüstéremig jutó válogatott legnagyobb sztárja, a kontinensbajnokság legjobb kapusa vált. Ám a Dino Zoffot váltó új kapitány, Giovanni Trapattoni a vb-selejtezősorozat előtt mégis Buffonnak adta az egyes mezt, s amikor Toldo sértődötten úgy nyilatkozott, nem érti, miért vette el tőle "Trap" a válogatott mezét, az edző azzal zárta le a vitát, hogy nem érti, Toldo mit nem ért, az nem is volt az övé, csak ideiglenesen kapta meg.

Tény, hogy a tavaszi szezon, illetve a nyári "játékospiac" is a kapitány véleményének helyességét tükrözte. Buffont a legnagyobb értékű idei olasz transzferként, 100 milliárd líráért vette meg a Juventus a Parmától a holland válogatott Edwin van der Sar helyére, akit a torinói klub "csak vigye már valaki" alapon adott oda az angol Fulhamnek, Toldót pedig a feléért, 52 milliárdért "sütötte el" az eladósodott, végkiárusítást rendező Fiorentina az Internek. Ám azóta a világ leggyorsabb kapusának tartott Buffon szenved a Juvéban, az eddigi öt fordulóban számos gólban benne volt, s az olasz sajtó szerint Van der Sar-szindrómában szenved, vagyis a hollandhoz hasonlóan ő sem tudja elviselni a torinói elvárások súlyát.

Fotó: Reuters
Buffon olykor rossz irányba repked

Toldo viszont parádézik az Inter kapujában, óriási része van abban, hogy a csapat vezeti a Serie A tabelláját. Beszédes a La Gazzetta dello Sport statisztikája, Toldónak 7,5-tel a legmagasabb az átlagpontszáma a Serie A-ban, Buffon 5,5-tel a középmezőnyben van.

A sportnapilap már nyiltan követeli Trapattonitól, hogy tegye vissza a magyarok elleni szombati vb-selejtezőn Toldót a csapatba, mert Buffon újabb hibája végzetes lehet. A lap szerint már a covercianói edzőtáborban is megromlott a hangulat, a két kapus rivalizálása az Alessandro Del Piero-Filippo Inzaghi ellentétet is háttérbe szorította.

Ám a többi olasz lap szerint Trapattoni nem teszi meg Buffonnal, hogy a tavalyi bajnokság legjobb kapusának járó Oscar-díjat ezen a héten átvett futballistát pont Parmában, korábbi sikerei színhelyén fosztja meg az egyes meztől. Szombaton, Gellei Imre válogatottja ellen még ő véd, de ha hibázna, a 2002-es koreai-japán világbajnokságon Toldóé a poszt.

Németh Andrea

Korábban: