Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok labdarúgó-válogatottja vasárnap először lép pályára a szeptember 11-i terrortámadás óta. A rendőrség ezért fokozott biztonsági intézkedésekkel készül a Jamaica elleni világbajnoki selejtezőre, amelyet Foxboróban rendeznek.

"A szokottnál szigorúbban és alaposabban ellenőrizzük a szurkolókat" - mondta Mark Briggs, a mérkőzésnek otthont adó, 60 ezer néző befogadására alkalmas stadion biztonsági igazgatója. "Összesen 600 rendőr illetve biztonsági őr lesz szolgálatban. Erre azért van szükség, mert nem szeretnénk, ha megismétlődnének a New York-i és washingtoni események."

Briggs Angliában született és korábban ő felelt a londoni Wembley-stadionban a találkozók biztonságos lebonyolításáért: "Az európai szurkolók egész másképp viselkednek, mint az amerikaiak. Egy angol-holland vagy angol-német meccsen biztosra lehet venni, hogy a drukkerek megpróbálnak összecsapni egymással. Nálunk ilyen veszély nem fenyeget, nincs szükség a nézők szétválasztására. Nekünk a terrortámadások elhárítására kell koncentrálnunk, ami szintén nem könnyű feladat."

Az Egyesült Államok legutóbbi hazai mérkőzésén, szeptember 1-én a Honduras ellen 3-2-re elvesztett találkozó után az amerikai nézők megdobálták a pályáról levonuló futballistákat.

"A drukkerek csalódottak voltak az eredmény miatt, de eszükbe sem jutott a hondurasiakat bántani, csak saját játékosaikat vették célba" - hangsúlyozta Briggs.

Az állás a CONCACAF-zónában 8 forduló után:
1. Costa Rica 19 pont (már vb-résztvevő)
2. Honduras 14
3. Mexikó 13 (13-9)
4. Egyesült Államok 13 (9-7)
5. Jamaica 8
6. Trinidad és Tobago 1

Az első három helyezett vehet részt a jövő évi világbajnokságon.

A hátralévő mérkőzések:
október 6.: Honduras-Trinidad és Tobago, Egyesült Államok-Jamaica, Costa Rica-Mexikó
november 10.: Jamaica-Costa Rica, Trinidad és Tobago-Egyesült Államok, Mexikó-Honduras

Korábban:

Costa Rica is ott lesz a labdarúgó vb-n