Vágólapra másolva!
A Fradi kiesett a BL-selejtezőn, a Dunaferr az UEFA-kupa kvalifikációjában bukott el, s ha a DVSC nem jut ugyanitt az első fordulóba, s nem nyer meccset a Bordeaux ellen, szinte biztosan előselejtezőt kellett volna játszania a magyar elsőnek a labdarúgó Bajnokok Ligája következő kiírásában. Így maradt halvány remény ennek elkerülésére, de az már tény, hogy a "fociznak még" kategóriába jutottunk, innen pedig roppant nehéz lesz a BL-főtáblájára, az UEFA-kupa első fordulójába kerülni.

Hol vannak már azok az évek, amikor azzal riogattuk a magyar futballcsapatokat, hogy nem három, csak kettő, vagy később csupán egy csapatunk indulhat az UEFA-kupában, ha korán kiesnek! Mára az a veszély fenyeget, hogy a Bajnokok Ligájában is előselejtezőt kell játszani, vagyis legalulról indulni, s hat meccs után nyílik lehetőség a legjobbak közé, a "főtáblára" kerülni. Jövőre ez talán még nem következik be, de azt már elérték a hazai klubok, hogy kikerültünk a "kis kiemeltek" közül is. Így kaphatta a Fradi a Hajduk Splitet a BL-selejtezőn, s nem valamelyik miniállam elsőjét, hiszen a magyar focit már abban a kategóriában tartják nyilván, ahova azok is tartoznak. A DVSC és a Dunaferr még élvezte a sorsolás ilyen előnyét, de lám, már a ciprusi második helyezett is kemény dió a magyar ezüstérmesnek. Kár, hogy a Fradi nem jutott túl a Hajduk Spliten, hiszen akkor UEFA-kupás lett volna, s a szégyenteljes dunaújvárosi kiesés is tovább rontotta a renomét, no meg a kilátásokat a jövőt illetően. Az aprócska debreceni siker, a Bordeaux elleni meccsnyerés pedig csupán egy pontot hozott, és semmi előrelépést nem jelentett az UEFA-értékelésben.

Az európai futballszövetség ötéves nyilvántartása szerint ugyanis pillanatnyilag a 24. helyen állunk kupaeredményeink alapján. Így jövőre is egy csapatunk indulhat a BL-selejtezőn - netán az előselejtezőbe sorolják -, ahol viszont biztosan az alsó ágra kerül. Az UEFA-kupában is messze vagyunk a kiemeltektől, tehát ott is a selejtező vár - méghozzá szintén a leggyengébbek közé sorolva - a magyar másodikra és kupagyőztesre. Ahhoz, hogy ide még egy gárdát nevezhessünk, fel kellene küzdenünk magunkat az első tizenöt ország közé, ami most szinte reménytelen.

Az UEFA ötéves összesített értékelésének 1-3. helyezettjei két BL-helyet, két BL-selejtezőhelyet és két UEFA-kupahelyet kapnak. A 4-6.-ok két BL-csapatot indítanak, egy gárdájuk nevezhet a BL második selejtezőjére, és kettő az UEFA-kupába. A 7-8.-oknál 1 BL-; 1 Bl-selejtező-; 3 UEFA-kupacsapat az indíthatók száma, a 9-10. helyeken állók mindhárom kategóriában egyet-egyet nevezhetnek, a 11-15.-eknek már nincs közvetlen főtáblás BL-gárdájuk, kettő selejtező helyet kapnak és egy UEFA-kupa indulási jogot, míg, a 16-21.helyen álló országok egy BL-selejtezőre, valamint két UEFA-kupacsapat nevezésére jogosultak.

A leértékelést a 17. helyezéstől lefelé érzékelhetjük. Ezen országok klubjai ugyanis a BL első selejtezőjében kezdenek, és az UEFA-kupában is kvalifikációt kell játszaniuk.

A mostani állás szerint a spanyolok, az olaszok és az angolok nevezhetnek négy csapatot a BL-be - kettőt a főtáblára, kettőt az utolsó selejtezőbe - három-három klub képviseli majd Németországot és Franciaországot. A 17. helyen álló Svájctól lefelé, egészen a 26. helyig a BL-selejtezőbe sorolják a bajnokokat, s az onnan lefelé állókra előselejtező vár. Nem állunk már messze ettől.