Vágólapra másolva!
Nem akarunk beleesni abba a korábbi hibánkba, hogy előre "mérget vegyünk" a győzelemre - mondták csütörtökön a Firenze melletti Covercianóban lévő edzőtáborban a magyarok elleni szombati, parmai vb-selejtezőre készülő olasz labdarúgók. A szigorú házirend naponta egyórás lehetőséget ad arra, hogy az újságírók déliesen intenzív érdeklődését a leendő főszereplők legjobb tudásuk szerint kielégítsék.

A vendégcsapatot "képviselő" riporternek eleve némi meglepetést okozott, hogy a megkérdezett sztárok a magyar csapat egyik játékosának nevére sem emlékeztek. Ezért nem tudtak válaszolni arra a kérdésre sem, hogy a tavaly szeptemberi budapesti, 2-2-es döntetlent hozó vb-selejtező tanulságai alapján melyiküket tartják viszonylag a "legveszélyesebbnek". Csak Fabio Cannavaro tett tétova utalást arra, aki Budapesten két gólt rúgott nekik. Nem látszott rajta különösebb megkönnyebbülés, amikor megtudta: Horváth Ferenc most nem tagja a vendégcsapat keretének.

Ugyanő azonban később, éppen a 2-2-re emlékeztetve, s a vendégek "vert helyzetére" is utalva megjegyezte, hogy ma már tudják: vigyázni kell a magyarokkal. " Ha ugyanis érzik, mert érezhetik, hogy nincs vesztenivalójuk, akkor a szokásosnál oldottabban, bátrabban játszanak majd. Éppen az ilyen helyzetekben történnek elképzelhetetlen és kiszámíthatatlan dolgok" - mondta, hozzátéve: "Felkészülünk minden eshetőségre a magyarokkal szemben, s már az elején úgy kell fellépnünk, hogy semmi kétség ne férjen a fölényünkhez."

A rutinos hátvéd szerint csapata esélyeit nemcsak az növeli, hogy hazai pályán játszik, hanem a parmai stadion szépsége, hangulata is, amely a tapasztalatok szerint mindig fokozza a játékkedvet. "Azt már tudjuk, hogy telt ház lesz!"

Inzaghi, aki a két budapesti olasz gólt lőtte, szintén óvakodott attól, hogy alábecsülje az ellenfelet. Bizonyosra veszi, hogy a magyarok most tényleg a maximumot fogják kihozni magukból, s ez nem kis veszélyt jelent számukra. "Magyarország nem fogja ajándékba adni a győzelmet" - hangsúlyozta a csatár. "Már csak azért sem, mert a magyar játékosoknak már az is elég, ha 'jó benyomást keltenek' Parmában, megmutathatják magukat a nyilvánosságnak."

A kapus Francesco Toldo is úgy ítéli meg, hogy nem lesz könnyű győzniük. "Elegendő, ha a kelleténél csak egy kicsit dekoncentráltabbak leszünk, s máris csúnya meglepetés érhet minket. Márpedig ezt most nem engedhetjük meg maguknak. Úgy állunk ehhez a mérkőzéshez, mintha magát a döntőt játszanánk." Toldo egyébként arra számít, hogy a magyarok, legalábbis az elején, védekezésre rendezkednek be, s inkább meglepetésszerű ellentámadásokkal kisérleteznek majd.

Damiano Tommasi nem játszott legutóbb a magyarok ellen, így némileg érthetően azt hangsúlyozta, hogy szerinte "kiszámíthatatlan lesz a Budapestről érkezők harcmodora".

Korábban: