Társoldalunk:

"Rudi, legyél disznó!"

A címben megfogalmazott felhívást a Bild, a legnagyobb példányszámú német bulvárlap intézi Rudi Völlerhez, a német labdarúgó-válogatott szakvezetőjéhez a Finnország elleni siralmas 0-0 után, amely a direkt vb-kvalifikáció elpuskázását jelentette. Völlerrel - a lap szerint - az a baj, hogy túlságosan is úriember, túlzottan kesztyűs kézzel bánik játékosaival. Pedig olykor nem ártana, ha kibújna belőle az állat, és az asztalra csapna.

Miként tette azt nemegyszer az amúgy szintén sármőr Franz Beckenbauer, a korábbi - a Nationalmannschaftot 1990-ben világbajnoki címre vezérlő - szövetségi kapitány. Ferenc császár nem volt szívbajos: klubelnöki minőségében a Bayern Lyonban elszenvedett 3-0-s veresége (2001. március 9.) után a banketten, működő tévékamerák kereszttüzében jeges hangon megkérdezte játékosaitól, nem akarnak-e más foglalkozás után nézni. A megszégyenítő szózatnak meg is lett a hatása: bő két hónappal később a Bayern a Valencia legyőzésével megnyerte a Bajnokok Ligáját.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung is lehúzza a keresztvizet Völlerről: "Rudi egy aranyos pasas, de edzőként még semmit sem tett le az asztalra. Taktikai-stratégiai potenciálja erősen behatárolt, a személyes varázsa pedig szertefoszlani látszik a két kínos kudarc - az angoloktól hazai pályán elszenvedett 1-5 és a finnek elleni 0-0 - után." Az újság be is dobja a köztudatba Ottmar Hitzfeld mint lehetséges utód nevét.

Persze még mindent helyre lehet hozni az Ukrajna elleni két pótselejtezőn, november 10-én és 14-én.

Érdekes módon még arról is megoszlanak a vélemények, hogy jó lenne-e Németországnak, ha távol maradna a 2002-es vb-ről, vagy pedig ez nemzeti katasztrófával érne fel. Eduard Geyer, a Cottbus edzője azt mondja, már a sikertelen franciaországi vb után arra gondolt: jobb lenne el sem jutni Japánba, Koreába, s akkor teljesen az alapokról kezdhetnék egy új válogatott felépítését. Rudi Assauer, a Schalke menedzsere viszont úgy gondolja, az esetleges kiesés a Bundesliga ázsióját is nagyban csökkentené. Szerinte a franciák 1998-as világbajnoki győzelmében semmilyen szerepet nem játszott az a körülmény, hogy nem jutottak ki az 1994-es egyesült államokbeli vb-re.

Andreas Herzog, a Werder Bremen 33 éves klasszisa, Lisztes Krisztián klubtársa szerint egyenesen nevetséges lenne, ha egy olyan futball-szuperhatalom, mint Németország, nem lenne ott a világbajnokságon. A játékosállomány adott a kvalifikációhoz, olyan fiatal tehetségek is vannak a csapatban, mint Deisler és Ballack, akik még 2006-ban is bőven kulcsemberek lehetnek.

Ch. Gáll András

Korábban: