Vágólapra másolva!

Egy bírói ítélet és következményei

A skandináv bajnokságokban naptári évek szerint zajlik a pontvadászat, így ezekben az országokban a vége felé közelít a küzdelem. Svédországban némi meglepetésre az újonc Djurgardens is remekül áll, ám a legutóbbi fordulóban a kiesés ellen küzdő GIF Sundsvall elleni mérkőzésen csak döntetlent ért el, és így bajnoki álmai szertefoszlottak. A szurkolók szerint ennek fő oka a bíró volt, aki az utolsó percben nem adott meg egy gólt a hazaiaknak.

A 23. fordulóban a Djurgardens a GIF Sundsvallt fogadta, és a stockholmi együttes egyértelműen esélyesnek számított, ám sehogyan sem bírt ellenfelével. Egészen az utolsó percekig 1-1-es döntetlen volt az állás, amikor is a hazaiak középpályása, Stefan Rehn végül mégis csak bevette a sundsvalliak kapuját.

Az egykori Everton-játékos már diadalittasam emelte a kezét, amikor a játékvezető belefújt a sípjába, ám nem azt jelezte, hogy gól született, hanem azt, hogy a vendégek következnek szabadrúgással, mivel Rehn lesen állt. A hazai drukkereknek persze nem tetszett a dolog, és elégedetlenségüket tettel is kifejezték: aprópénzt és öngyújtókat hajigáltak a bíró és asszisztense felé, akik csak rendőri védelemmel tudtak beszaladni az öltőzőbe. A rendbontás később is folytatódott, az otthoni drukkerek egy csoportja az utcákon parkoló autókon fejezte ki dühét, és a rendőrökkel is összecsapott, amit követően 15 szurkolót letartóztattak. A rendőrök közül ketten is kisebb sérüléseket szenvedtek, egyiküket pedig a közeli kórházban kellett ellátni.

Az eset azonban ezzel nem fejeződött be, mert a Djurgarden hívei nem felejtették el, hogy kinek köszönhetik aranyérmük elveszítését. A játékvezető, Peter Frojdfeledt ugyanis az egész hét folyamán fenyegető leveleket kapott, telefonon is megfenyegették, sőt, lányát is piszkálták az iskolában az eset miatt. "Tragikusnak tartom, hogy egy bírói ítélet ilyen következményeket okozzon" - nyilatkozta a bíró, aki már-már ott tart, hogy nem engedi gyermekei számára, hogy felvegyék a telefont.

Korábban:

Kiszóltak az edzőnek az AIK-nál