Vágólapra másolva!
Gibraltár még nem adta fel a reményt, hogy bekapcsolódjon a nemzetközi labdarúgás vérkeringésébe, noha a FIFA eddig már két alkalommal is elutasította felvételi kérelmüket. A hivatalos indoklás szerint csak ENSZ-tagország lehet a szövetség tagja.

Gibraltár eddig két alkalommal próbálta meggyőzni a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget, ám a FIFA 1991-ben és 1997-ben is elutasította a kérelmet. Most az UEFA jóakaratában bízva ismét nekirugaszkodnak.

Gibraltár egy hegyfok Spanyolország déli részén, amely hivatalosan 1704 óta brit felségterület, ám szuverenitását eddig nem tudta megszerezni, ebbe ugyanis Spanyolország nem egyezett bele. Gibraltár most abban próbál "belekapaszkodni", hogy ugyan az UEFA ENSZ-tagsághoz köti a felvételt, ám Anglia, Skócia, Wales, Észak-Írország és a Feröer-szigetek kivételt képeznek. Ezek az országok ugyanis egyénileg nem tagjai az Egyesült Nemzeteknek, ennek ellenére részt vehetnek az európai futballéletben.

Spanyolország egyébként bejelentette: bojkottálja a sporteseményeket, ha Gibraltár felvétel nyer. "Amennyiben Gibraltár bármilyen kisebb eseményen is részt vehet, az túlmutat azon a tolerancián, amit Spanyolország még képes elviselni" - mondta Angel Maria Villar Llona, az UEFA spanyol képviselője. "Gibraltár csupán egy kolónia, amelyből nem sok létezik a Földön. Ezért nem csatlakozhat semmilyen szervezethez és szövetséghez" - jelentette ki korábban Mariano Rajoy, spanyol belügyminiszter.

Korábban Spanyolország már beleegyezett abba, hogy a kis "állam" részt vegyen különböző sporteseményeken, saját zászló és himnusz nélkül. Az UEFA legkésőbb jövő áprilisban dönthet Gibraltár sorsáról, a stockholmi kongresszuson úgyis új taggal bővül a szövetség: 52. országként ugyanis felveszik Kazahsztánt is.

Pincési László