Vágólapra másolva!
Lendületben vannak az Újpest focistái, a szurkolók szerint csak a bajnoki cím lehet a cél a csapat előtt. Kisteleki István edző azonban nem rugaszkodik el ennyire, azt mondta, ha vasárnap legyőznék a Dunaferrt, már reális kívánság lehetne a második hely. A magyar futballról szóló vitát pedig azzal summázta, hogy a kőkorszaki technológia nem is hozhat jobb eredményeket.

A Ferencváros elleni győzelem minden csapatot feldob, nem is beszélve a szurkolókról. Különösen így van ez Újpesten, ahol a szerdai presztízsmeccs megnyerése után további sikereket vár a publikum. Nem kevesen aranyérmet szeretnének. "Most még egy soros bajnoki, méghozzá a Dunaferr elleni rangadó következik - mondta erre Kisteleki István edző. Megnéztem az MTK-Dunaferr meccs felvételét, s éreztem, miért is volt olyan jó az előző bajnokságban a Dunaújváros. Becsvággyal, daccal focizik, sokkal jobb, mint ahol most áll. Nem lesz könnyű, de ha győzünk, már tényleg komoly célokról beszélhetünk. Ez a meccs ugyanis eldöntheti a hogyan továbbot. Beleértve a kupatalálkozókat is, hatszor nyertünk hét fellépésből, tehát igénytelenekké válnánk, ha nem a dobogót, mondjuk a második helyet céloznánk meg."

Valóban, ambíció és önbecsülés nélkül aligha lehet sikert elérni, de a rend sem hiányozhat. Az újpesti öltözőben minden labdarúgó tudja ezt, s nem veheti zokon, ha megbüntetik. "Itt nincs helyük az érzelmeknek - mondta az edző. A bajnokság kezdete előtt aláírták a büntetési kódexet, tehát a játékosaim tudják, nem a haragszom rád miatt kell a kasszához menniük. Ha az öltözőben megszólal a mobiltelefon, az a győzelmünk után is ötezer forintos büntetést jelent, ha pedig oktalanul sárga lapot kap valaki, az első esetben húsz-, a másodikban negyven-, a harmadik után pedig százezret fizet. A következetesség híve vagyok, s annak semmi értelmét nem látom, amikor néhány rosszabb eredményt követően előáll valaki, és azt mondja, no, most már jön a dádá!"

S hogy akkor miért nem még jobb az Újpest? Kisteleki szerint ennek egyszerű az oka: "Labdarúgásunk eredményei olyanok, amilyen a technológiája. Sőt, ha a kőkorszaki körülményeket nézem, talán még jobbak is. Az álomkergetést pedig nem egyszerűen az emberek becsapásának tartom, hanem már-már erkölcstelennek is."

A "levegőben lévő" kérdésre, miszerint a kapitányjelöltek között, Gellei Imre, Nyilasi Tibor, Détári Lajos, Mészöly Kálmán és Mezey György neve mellett Kistelekié is felmerült, az újpesti edző kategorikus választ adott: "Mondhatnék néhány csípős mondatot a kérdés körüli polémiáról, de annyira méltatlannak érzem az egészet, a nevem ilyen felhasználását, hogy inkább nem is foglalkozom ezzel."

Katona Horváth János