Vágólapra másolva!
Ismét a Győri Városi Bíróság előtt állt Verebes József, az ETO hajdani sikeredzője, igaz, még mindig ugyanabban az ügyben, mint hat évvel ezelőtt. Ezernyi adminisztrációs okból a tárgyalás még nem zárult le, éppen hogy újrakezdődött. Sőt: az eljárásban részt vevők új könyvszakértő kirendelését kérik, mivel a jelenlegi szakértői vélemény tévesnek bizonyul.

Fotó: Laufer László
Verebes mester (középen) ügye sokáig eltarthat

Akárhogy is, az akkor hatályos törvény ezen bűncselekményt három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja, ám ez a büntetést is aligha lehetne végrehajtani - nyolc év után.

Az ősrégi ügy elsőrendű vádlottja Zsidi Csaba, aki az ETO FC Kft. igazgatója volt 1993 júniusa és decembere között. Az ellene felhozott vádak egy részét erőteljesen kifogásolják a védők. Az ügyészség szerint ugyanis két fiktív bérleti szerződést kötött, amelyek után összesen 1,8 millió forint áfát igényelt vissza. Ami viszont erősen vitathatóvá teszi ezt a vádat: Zsidi már nem volt igazgató akkor, amikor a cég áfa-visszaigénylése történt.

Számviteli fegyelem megsértése és magánokirat-hamisítás mellett részét képezi a vádiratnak a Rába Rt.-vel kötött üzlet is. E szerint az ETO FC Kft. olcsón vásárolhatott színesfémhulladékot a Rábától, amelyet azután a klub javára értékesíthetett, ha a nyereségen osztozik a Rábával. A Rába szerint csaknem tízmillió forintot nem fizetett ki a Zsidi vezette kft. Ugyanakkor a szerződés formailag is hagy maga után kívánnivalót: sem a fizetési határidő, sem a hónap, nap nem szerepel rajta.

Zsidit sikkasztás, csalás és adócsalás bűntettével vádolják. Rajta és Verebesen kívül még négy vádlottat hallgatnak ki folyamatosan az ügyben, amely valószínűleg a télen zárulhat, legalábbis első fokon.

Korábban:

Tamási Zsolt a Győr vezetőedzője

Papp Győző