Vágólapra másolva!
A sport maga az egészség - hirdetik világszerte a különféle szlogenek, hirdetések, kampányok. Ennek ellenére egyre többször vetődik fel a szívinfarktus szó, akár sportolók, akár sportvezetők esetében. A legutóbbi, Houllier-eset kapcsán megpróbáltuk feldolgozni az elmúlt évtized legismertebb eseteit, amelyekben a szív betegségei játszották a főszerepet.

Fotó: Reuters
Houllier és Hitzfeld

A Liverpool-szurkolóknak néha már "déja vu"-érzésük lehet, annyiszor megismétlődött a szombati probléma. Houllier ugyanis tíz év alatt már a harmadik tréner, aki a Mersey partján betegség miatt kénytelen idő előtt megválni a kispadtól. Ráadásul Houllier-hez hasonlóan Souness is szívproblémákkal küzdött annak idején. Sounessen az 1992-es FA Kupa-elődöntőt követően kellett by-pass mutétet végrehajtani, nem csoda, hiszen csapata csak döntetlenre végzett a Portsmouth ellen. A tréner felépült a fináléig, ám a mérkőzést csak nézőként szemlélhette. "A játék szeretete belehajszolt a túlzott győzelmi kényszerbe, és ez lett a végzetem. Én voltam a bűnös. Ezért most abszolút átérzem Gerard helyzetét is", mondta Souness.Nem járt sokkal jobban Kenny Dalglish sem, aki 1991 februárjában a városi rangadón az Everton ellen annyira felbőszítette magát a 4-4-es végeredményen, hogy a stressz következtében övsömört (!) kapott.

De a brit labdarúgás története több tragikus eseméynt is ismer, a legszörnyűbb a legendás Jock Stein esete, aki 1985. szeptember 10-én a Skócia-Wales világbajnoki selejtezőn a hazai csapat kispadján halt meg. Több angol tréner is egészségügyi problémák miatt vonult vissza az edzőségtől. A Peterborough trénere, Barry Fry péládul háromszor kapott szívrohamot pályafutása során. 1996-ban a Manchester City edzője, Steve Coppell 33 kispadon eltöltött nap után megromlott egészségi állapotára való tekintettel vonult vissza , míg 1999-ben a Wimbledon menedzsere, Joe Kinnear kapott szívrohamot a Sheffield Wednesday elleni bajnokit követően.

Ám a sporttörténelem rengeteg hasonló esetet ismer. A teljesség igényével természetsen nem szolgálhatunk, de összállításunkban megpróbáltunk utánanézni az elmúlt évtized legmegrendítőbb eseteinek, ahol játékost vagy trénert is a szíve tréfált meg.

Már majnem nyolc éve, hogy a világ talán legismertebb és elismertebb kézilabdaedzője, az ukrán Igor Turcsin meghalt. A legendás 13-szoros BEK-győztes "szovjet" Szpartak Kijev mesterét a halál a kispadon érte utol: a Szpartak 1993 novemberben, Bukarestben lejátszott EHF-kupamérkőzése közben kapott szívrohamot. Halálát nemcsak az ukrán, de a világ női kézilabdasportja is megérezte.

Sokkolta a világ közvéleményét 1995 novemberében a hír, hogy Lake Placidben, edzés közben meghalt Szergej Grinykov, a műkorcsolyasport egyik legendás alakja. November 20-án az amatőr versenyzéstől visszavonult Gorgyejeva, Grinykov kettős már a profik világához tartozó "Stars on Ice" revu tagjaként edzett a Lake Placid Olympic Centerben, amikor Grinykov hirtelen fáradságra és szédülésre panaszkodott. Bár a mentők pillanatok alatt a helyszínen voltak, már nem tudtak segíteni a 28 éves sportolón. Később kiderült, Szergej vele született rendellenesség miatt halt meg és a tragédiát megelőzően 6-8 órával kisebb szívrohamon is átesett. Rövid pályafutása során kétszeres olimpiai, négyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok volt.

A labdarúgásban Johan Cruyff neve szinte fogalommá vált, ám az utóbbi időben már csupán nyilatkozataival "rengeti meg" a világot. A pletykák szerint azért nem vállal munkát, mert félti az egészségét. Cruyff előszőr 1991. feburár 26-án kapott enyhe lefolyású szívrohamot. Az orvosok azonnal eltiltották a dohányzástól és javasolták neki, hagyja abba az edzősködést, mert a stressz veszélyes lehet az egészségére. "Nem is tudom tudom, mi a stressz, mutassák meg nekem!", viccelődött Cruyff és folytatva munkáját 4 bajnoki címet, 1 Spanyol Kupát és BEK-et nyert a Barcelonával. 1997. november 27-én Johan újra kórházba került, második szívrohamát követően már nem vállalt munkát.

2000. január 12-én Greg Welch bejelentette, szívproblémák miatt visszavonul az aktív sportolástól. "Visszavonulok a triatlontól. Nem volt könnyű meghozni a döntést, de az orvosok azt mondták, nem érdemes kísérleteznem a versenyszeru sportolással." Welch problémája az 1999-es Hawaii Ironman alatt jelentkezett, amikor a két mérföldes úszás alatt rosszul lett, ám asztmás rohamra gyanakodva nem adta fel a versenyt. Ám kerékpározás közben ismét rosszul lett, nehezen lélegzett. A rohamok a 42 kilométeres futás alatt még háromszor törtek rá, de Welsh ilyen körülmények között is a 11. helyen végzett. Az orvosi kivizsgálás azonban kimutatta, az 1994-es hawaii győztes, háromszoros világbajnok sportoló szívbeteg, így a versenyzés nem ajánlott a számára.

Tavaly szeptember 12-én halt meg Chuck Leonowicz. A 42 éves amerikai bobversenyző egy amatőr triatlonversenyen, kerékpározás közben halt meg. Halálát szívroham okozta. Idén márciusban edzés közben lett rosszul az FC Köbenhavn norvég labdarúgója, Staale Solbakken. Az egykori válogatott középpályást a Rigshospitaletbe szállították, ahol stabilizálták az állapotát és kapott egy "pacemakert" is. A 33 éves Solbakken május közepén már jelezte, gyógyulása után kész visszatérni a pályára. A középpályás 58 alkalommal lépett pályára a norvég válogatottban és résztvett az 1998-as világbajnokságon is.

Augusztus 12-én kórházba szállították az amerikai labdarúgó-bajnokságban (MLS) szereplő Miami Fusion mesterét, Ray Hudsont is, aki csapata New England Revolution elleni bajnokiján lett rosszul. a 46 éves szakember a találkozó 55. percében lett rosszul, így azonnal a Caritas Norwood kórházba vitték. A tréner azóta felépült szívrohamából.

Az elmúlt három hónapban két tragikus haláleset is történt, mindkettőben fiatal játákos esett az infarktus áldozatává. Július 16-án az indiai Bengal Mumbai klub nigériai játékosa, Charles Ocheaga Esheku bajnoki mérkőzésen halt meg, míg október 2-án a jugoszláv Crvena zvezda csatára, Vladimir Dimitrijevic szíve nem bírta az edzést. 20 éves volt.

Pincési László

Korábban: