Vágólapra másolva!
A mérkőzés nagy részében fölényben játszó, több helyzetéből kettőt kihasználó Videoton teljesen megérdemelten győzött a megyei rangadón, tizenhárom év után.

Borsodi Liga, 14. forduló:
Videoton - Dunaferr 2-1 (1-0)
Székesfehérvár, 2000 néző
Vezette: Szabó Zs.
Videoton: Végh - Kovács B., Pomper, Vilotic, Szlezák - Szalai T., Némedi, Tóth B., Komódi (Tímár, 84.) - Földes (Gajic, 83.), Terjék (Kiskapusi, 73.)
Dunaferr: Rabóczki - Éger (Nikolov, 29.), Salamon, Bagoly, Kiss Gy. - Rósa H., Zováth, Jäkl (Sowunmi, 73.), Penksa - Mészáros (Lengyel, 46.), Tököli
gól: Terjék (18., 70.), illetve Kiss Gy. (52.)
sárga lap: Komódi (84.), illetve Bagoly (66.), Tököli (74.), Nikolov (86.), Zováth (90.)

18. perc: Komódi kitűnő ütemben indította a védők mögé futó Terjéket, ő 12 m-ről lőtt, s a labda a jobboldali kapufáról vágódott a hálóba (1-0)

52. perc: Kiss Gy. 18 m-ről a bal felső sarokba lőtt (1-1).

70. perc: Jäkl hazaadását Terjék elcsípte, Rabóczki mellett is elhúzta a labdát és az alapvonal közeléből, 11 m-ről a hálóba
gurított (2-1).

Székesfehérvárnak és Dunaújvárosnak összesen tíz élvonalbeli csapata van a labdajátékokban, így tehát nyugodtan kijelenthetjük, ez a vidék már-már fővárosi szintű bázisa a legnépszerűbb sportágaknak. S mivel azonos régióról, egymástól mindössze 45 kilométerre található városokról van szó, érthető, ha köztük nem mindennapi vetélkedés zajlik: kit is illet az első hely a"sportmegyében". Ez a vetélkedés óriási presztízst ad minden rangadónak, amelyen a Fejér megyei fellegvárak küldöttei csapnak össze; jelenleg ez női kézilabdában, jégkorongban és futballban lehetséges. Az utóbbi évek szinte kivétel nélkül újvárosi fölényt hoztak a páros csatában, az Alba Volán jégkorongozói ezt törték meg bajnoki címükkel, s most úgy tűnik, a fehérvári labdarúgók is a hokisokéhoz hasonló elánnal szeretnék visszavenni a dominanciát sportágukban. Hogy hosszabb távon sikerül-e, egyelőre kérdés, ám tény: szerdán szikrázó, nagy iramú, s helyenként színvonalas csatában diadalmaskodtak a megyei rivális felett.

Pedig a Videoton még dicsőséges éveiben sem sokszor bírt a korábban Kohásznak, manapság Dunaferrnek hívott vetélytárssal. Az összesített mérleg a meccs előtt az acélváros csapatának kedvezett, s a legutóbbi Vidi-siker tizenhárom éve történt. (Persze, abból a tizenháromból jónéhányban nem is szerepelt egy osztályban a két klub, korábban a Dunaferr, később a Vidi mélyrepülése okán.) Önbizalomban nem is volt hiány vendégoldalon, ám Tököliék magabiztossága nem a történelemből, hanem a jelenből táplálkozik: az Egervári-stáb munkája labdabiztos, az előrejátékot magyar szinten kimagaslóan űző csapatot hozott létre, s ezekkel az értékeikkel tisztában is vannak. Ezúttal azonban hátul akadt gondja, nem is kevés, a vendégeknek: mintha rutinos védőik nem kellő odafigyeléssel kezdték volna a meccset. Égernek már a hetedik percben a gólvonal elől kellett mentenie, miután társaival asszisztált Terjék labdabűvölésénél. Tíz perc múlva már nem volt pardon: a Dunaferrel korábban bajnoki címet szerző Komódi hajszálpontos indításával kilépő Terjék a jobb oldalról kilőtte a hosszú sarkot (1-0).

Egy perc sem pergett le ezután, amikor talán Rabóczki imája segített a Dunaferren - a kiváló kapus mást nemigen tehetett, midőn Terjék - Éger hatalmas hibáját kihasználva - a félpályától vezette rá a labdát. A szóló vége egészen gyenge lövés lett, pedig két Vidi-gól egy percen belül talán az egész meccset eldönthette volna. Rabóczki azonban vetődve védett, a Dunaferr tehát megúszta, igaz játékán sokáig érződött még a "döbbenet percének" hatása... Adogattak szépen Rósáék, csak kapuig nem jutottak, amiben persze a Várhidi Péter által ismét kiválóan megtervezett fehérvári csapatvédekezés is ludas volt. A Videoton középpályásai, Némedivel és Tóth Balázzsal az élen agresszív letámadással szereztek sok labdát, a technikás újvárosiaknak sokáig gondot jelentett eljutni a tizenhatosig. Igaz, Mészáros beadása után Rósa fejjel egyenlíthetett volna - a feltételes mód mutatja, mi lett a dolog vége.

Fordulás után a Vidi nem követte el azt a hibát, hogy az eredmény tartására rendezkedjen be. Némedi a Dunaferr teljes baloldalának felfűzése után Földesnek adott passzt - csak azért nem gólpasszt, mert a csatár áttáncolt a labdán, egy méterre a kaputól. Továbbra is úgy tűnt, zavarba hozható az újvárosi védelem, aztán váratlanul éppen egy védő hozott fordulatot, de nem a saját kapuja előtt. Kiss György addig térült-fordult a hazai büntetőterület közelében, míg végül 18 méterről óriási gólt lőtt ballal, a bal felső sarokba (1-1). Gyönyörű találat volt, lélektanilag sem elhanyagolható hatással, fölénybe került ugyanis a Dunaferr. Komoly látszata ennek nem volt, helyzetekig nem jutottak a vendégek, de óvatosságra intették a korábban bátran előre kalandozó piros-kék hátsó embereket. Ők figyeltek is, bezzeg a másik oldal... Egy újabb szarvashiba - Jäkl rövid hazaadása - és máris visszaállt a régi rend: Terjék elhúzott Rabóczki mellett, és éles szögből begurította a Vidi újabb vezető gólját (2-1). S hogy minden olyan legyen, mint az első félidőben, egy perccel később Földes kapott ajándéklabdát Salamontól, ezzel Terjék megint ziccerbe került, de neki ezen a napon a nagy helyzetek nem feküdtek: Rabóczki leszedte a lábáról a labdát.

A folytatásban egyre elkeseredettebben támadott a Dunaferr, Egervári Sándor összes bevethető csatárát pályára küldte, ám a hősiesen védekező, mindazonáltal roppant tervszerűen focizó Videoton eredményesen őrizte előnyét. Tököli ezúttal nem villant, s ha a góllövőlista vezetőjének nincs eredményes napja, általában megszenved az Újváros. Hiába ívelgette a végén öt percen át Sowunmi fejére mindenki a labdát, Végh védései, vagy a fehérvári élőfal meghiúsították a második egyenlítést. S mivel harcosságban, akaratban a Vidi kezdettől a maximumot nyújtotta, csapatjátéka és néhány egyéni teljesítménye pedig ezen az estén a Dunaferr fölé emelte, megérdemelt hazai siker született.

A meccs utáni ünneplést látva nem lehetett kétséges: a fehérvári publikum, a csapat újabb győzelmén túl kicsit a megyei rivális (futballban) régen várt megleckéztetését is nagy elégedettséggel fogadta.

Somos Zoltán

Ajánlat:

A BL állása, mesterlövészek

Korábban: