Vágólapra másolva!
Jövő héten várhatóan új szakvezetője lesz az ukrán Sahtar Donyeck labdarúgócsapatának. A tavalyi BL meglepetéscsapata komoly tárgyalásban áll az olasz Nevio Scalával, aki Ukrajna labdarúgásában a második nyugati edző lehet.

Scala már a múlt héten az ukrán városba repült, ahol több napot tartózkodva meghallgatta a klub ajánlatát és megismerkedett a körülményekkel, valamint a csapattal is. Az elmúlt szezon ezüstérmese két hete keres új trénert, amióta Viktor Prokopenko edző felállt a kispadról és "felfelé bukva" a klub alelnöke lett. Prokopenko úgy véli, külföldi edzőre van szükség. "Úgy gondolom, nyugat-európai szakemberre van szükség, ha a csapat egy magasabb szintre szeretne lépni" - mondta az egykori mester. "Ha elfogadjuk, hogy az angol, az olasz és a német bajnokság jobb, akkor valószínűleg az edzők is jobbak."

Nevio Scala legnagyobb sikereit az AC Parma élén érte el, az olasz csapatot a '90-es évek elején a másodosztályból egészen a KEK-győzelemig vezette. Később, 1997-ben ő lett Ottmar Hitzfeld utódja a Borussia Dortmundnál, majd dolgozott a Reggina, a Perugia és a török Besiktas élén, ahonnan februárban menesztették. Eddig egyetlen nyugat-európai edző dolgozott Ukrajnában a német Bernd Stange személyében, aki néhány éve a Dnyipro Dnyipropetrovszk szakmai munkájáért volt felelős.

Korábban:

Lobanovszkijnak döntenie kell

Pincési László