Vágólapra másolva!
A skót Celtic együttesében eddig a svéd Henrik Larsson számított az első számú gólfelelősnek, ám a Juventus ellen csatártársa, az angol Chris Sutton is kitett magáért, hiszen a támadó kétszer vette be a torinóiak kapuját. A játékos karrierje során a mennyet és a poklot is megjárta már, de mostanában ismét remekül futballozik.

Sutton a Celticben megtalálta
a góllövő cipőjét

Szorgos munkával biztos csapattagja lett a Norwichnak, a rendszeres játéklehetőségnek köszönhetően pedig a teljesítménye is javulni kezdett. Az 1992-93-as bajnokságban már harmincnyolc mérkőzésen játszott, és nyolcszor volt eredményes. A nagy áttörést az ezt követő idény hozta meg, amikor huszonöt góljával a harmadik helyen végzett a góllövőlistán. 1994 nyarán szerződtette őt a Blackburn Rovers, mégpedig akkoriban rekordnak számító összegért, 5 millió fontért. Első évében Shearer oldalán tizenötször volt eredményes, és ezzel bajnoki címhez segítette a csapatot. Az utánpótlás-válogatottban abban az időszakban tizenhárom alkalommal lépett pályára.

Ezután hullámvölgy következett karrierjében, hiszen sérülés miatt csak tizenháromszor szerepelt az 1995-96-os bajnokságban, és gólt sem rúgott. Ezután lassan kezdte visszanyerni korábbi formáját, és már tizenegy gólt szerzett a bajnokikon. A következő év szenzációsan kezdődött a számára, hiszen az első három fordulóban, augusztusban hat gólt szerzett. Ennek eredményeképpen 1997 novemberében bemutatkozhatott a nemzeti tizenegyben is, Kamerun ellen. Később Glenn Hoddle azonban csak a B-válogatottba hívta meg, Sutton oda azonban nem volt hajlandó elmenni, így a nemzeti tizenegybeli karrierje hamar véget ért.

A bajnokságban azért folytatta a gólgyártást, és a szezon végén tizennyolc góllal a góllövőlista élén végzett, igaz holtversenyben Owennel és Dublinnal. A következő szezonban aztán sérülés miatt csak keveset játszott, mindössze három gólt ért el, de a Chelsea ennek ellenére megvette őt. A londoniaknál azonban Suttonnak nem ment a játék, egy idény alatt csupán kétszer volt eredményes, és tavaly nyáron Skóciába tette át a székhelyét. A Celticnél megtalálta góllövő cipőjét, és a napokban még az is felmerült, hogy ismét meghívót kapjon a válogatottba.

Korábban:

A nap játékosa: Vladimir Smícer (Liverpool FC)