Társoldalunk:

A nap játékosa: Nuno Gomes (Fiorentina)

A viola gárda közel áll az anyagi csődhöz, játékosai már-már sztrájkkal fenyegetnek, amennyiben nem kapják meg járandóságukat, és a klub vezetősége többször is kijelentette, hogy a túlélés érdekében valószínűleg el kell adniuk pár focistájukat. Erre az egyik legvalószínűbb jelölt a portugál Nuno Gomes, aki az UEFA-kupában az FC Tirol ellen is betalált.

Nuno Gomes, a tavalyi Eb
legnagyobb felfedezettje
A teljes egészében Nuno Miguel Soares Pereira Ribeiro Gomes névre hallgató futballista 1976. július 5-én született a portugáliai Amarantéban, és a helyi egyesületben kezdett el focizni, majd később a Boavista szerződtette. A portói együttesben mutatkozott be az élvonalban az 1994-95-ös idényben, de ebben a bajnokságban még csak egy gólig jutott.

Ennek ellenére tagja volt a korosztályos válogatottnak, amellyel 1995-ben a junior-világbajnokságon bronzérmet szerzett. Ezt követően a bajnokságban is megtalálta góllövő cipőjét, hiszen az 1995-96-os pontvadászatban már hétszer volt eredményes. Ennek köszönhetően bemutatkozhatott a nagyválogatottban is 1996 januárjában, és ott volt az atlantai olimpián, majd ezt követően futószalagon kezdte gyártani a gólokat: 15 találattal a legjobb portugál gólvágó lett, aminek köszönhetően a Benfica szerződtette.

Lisszabonban sem lehetett rá panasz, mivel előbb 18, majd 24, végül ismét 18 alkalommal vette be az ellenfelek hálóját. A nemzeti tizenegyben sokáig nem tudott betalálni, ám a tavalyi Európa-bajnokságon ellenállhatatlan volt: négy góljával a kontinensviadal egyik legnagyobb felfedezettje lett. Az Eb után a Fiorentina vette meg, amelynek színeiben az előző idényben kilencszer volt eredményes. A nyáron mindenki biztos volt abban, hogy eladják őt, de a violák akkor még ragaszkodtak a csatárhoz, azonban most már valóban kénytelenek lesznek pénzzé tenni egyik legértékesebb focistájukat.

Korábban:

A nap játékosa: Chris Sutton (Celtic FC)