Vágólapra másolva!
A spanyol bajnokság harmadik fordulójából szombaton csak egy meccset rendeznek meg, de az a találkozó a szurkolók egy része számára az egész bajnokság egyik legfontosabb összecsapása. Sevilla lakossága november 10-én két részre oszlik, hiszen az andalúziai városban a két helyi csapat, az ősi rivális FC Sevilla és a Real Betis csap össze.

Ez a meccs Sevilla városában körülbelül olyan eseménynek számít, mint a Real Madrid - Barcelona találkozó, hiszen az a kifejezés, hogy a két együttes rajongói nem kedvelik enymást, túlságosan is enyhén írja le a valóságot.

Az első, még az 1928-29-es idényben lejátszott sevillai derbi óta valóságos háború dúl a piros-fehérek és a zöld-fehérek hívei között, és az ellenségeskedés sokszor igencsak elfajult.

A históriáskönyvek több olyan esetről is tanúskodnak, amikor a két klub vezetősége nem csak sportszerű eszközökkel, a pályán igyekezett kárt okozni a fő riválisnak. 1973-ban például az akkor a másodosztályban szereplő Sevilla első embere külön pénzjutalmat ajánlott fel a Real Sociedad csapatának, hogy a számára már teljesen közömbös meccsen győzze le a Héliopolis gárdáját, és ezzel kiejtse a Betist az élvonalból. Az eset azonban nem sokkal később napvilágra jutott, amikor is a Sociedad egyik futballistája, Esnaola éppen a Betishez igazolt.

A nyolcvanas években több hasonló eset is előfordult hol az egyik, hol a másik oldalon, de a legelképesztőbb dolog az 1996-97-es idényben történt, amikor is mindkét együttes a legjobbak között szerepelt. A Betis versenyben volt a dobogó harmadik fokáért, míg a Sevilla a kiesés ellen küzdött, és a zöld-fehérek éppen a másik városi csapat riválisát, a Sporting Gijónt fogadta. Mindenki biztos volt benne, hogy a Betis begyűjti a három pontot, azonban hatalmas meglepetésre otthon kikapott a gijóniaktól, és ezzel jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Sevilla kiessen.

Ehhez képest az már szinte semmiségnek számított, hogy két évvel ezelőtt állítólag a Betis 4,8 millió pezetát (közel 8 millió forintot) fizetett Sevilla következő ellenfelének, a Lleidának, hogy verje meg a riválist, és ezzel megakadályozza, hogy feljusson a legjobbak közé. A terv végül nem jött össze, a piros-fehérek felkerültek, hogy egy évvel később együtt essenek ki a Betisszal, majd a nyáron ismét együtt jussanak vissza a Primera Divisiónba.

Az első osztályban jelenleg a Betis áll jobban, de csak egy ponttal szerzett többet, mint a Sevilla, és a piros-fehérek formája felfelé ívelő: legutóbbi hat meccsükből csak egyet veszítettek el, míg a Betis négy mérkőzés alatt mindössze egy pontot szerzett, és a legutóbbi két találkozón gólt sem ért el.

A zöld-fehérek ráadásul nem számíthatnak egyik kulcsemberükre, a brazil Denílsonra, aki hazája nemzeti válogatottjában lépett pályára szerdán, és ugyanezt teszi majd a jövő héten is.

A Sevilla vezetőségének viszont sikerült kibuliznia az uruguayi szövetségnél, hogy az ő sztárjuk, Nico Olivera a meccs kedvéért visszautazzon Spanyolországba, így az ő programja a következőképpen nézett ki az elmúlt napokban: szerdán vébéselejtező Ecuador ellen, majd irány a repülőtér, fárasztó út, majd szombaton a Sevilla elleni derbi, hogy aztán ismét repülőbe vágja magát, és visszatérjen Montevideóba az Argentína elleni sorsdöntő kvalifikációs találkozóra. Kérdés persze, hogy így milyen teljesítményre lesz képes. Egy azonban biztos: a sevillai derbi híres arról, hogy bármi megtörténhet.