Vágólapra másolva!
A Waltner Róbert, Kenesei Krisztián, Egressy Gábor csatártrió azt a formáját hozza, amit az idény előtt mindenki elvárt tőle. Az Újpest ellen 4-1-re megnyert mérkőzésen Kenesei és Waltner is betalált, összességében pedig így állnak: Egressy 11 gól, Waltner 9, Kenesei 8. Mindez ahhoz is hozzájárul, hogy a góllövésben csak a ZTE tartja a lépést az MTK-val (37-37 gól), továbbá saját csapatuk góljainak 76 százalékát is ők szerezték.

Bozsik Péter vezetőedzőt az újpesti diadalról és játékosai teljesítményéről faggattuk.

- Egy ilyen sima győzelem után nehezen szoktak a trénerek bárkit is kiemelni csapatukból, ám ha nagyon feszegetjük a dolgot, akkor mégis kiknek adna magasabb kalkulust?
- Tényleg nehéz az újpesti sikert követően néhány játékos teljesítményét a másik fölé emelni, hiszen elsősorban a csapategységnek köszönhetjük a győzelmet. Ugyanakkor nem hallgathatom el, hogy a középpályán a Nagy Lajos, Molnár, Balog trió remekül futbalozott, említettek 90 percen keresztül sokat futottak, mindig jó helyen volt náluk a labda, s ügyesen játszották meg a csatárokat is, akik közül Kenesei és Waltner is gólt szerzett. Persze gyorsan hozzáteszem, a töbiekkel is rendkívül elégedett voltam a Megyeri úton.

- Mondhatjuk azt, hogy a csatársorban a bőség zavarával küzd?
- Bontsuk két részre a dolgot: alapvetően pozitívum, hogy jó futballistáim vannak elöl. Ugyanakkor tudni kell, hogy a kapu előtt érvényesülnek, a futómunkájuk kevesebb. Kis túlzással azt szoktam mondani, ügyelnünk kell, hogy csatáraink gólérzékenysége ne menjen a csapat rovására. Ezt bekalkulálva viszont tény, hogy egyre jobban megy a csapatjáték" - mondta a vezetőedző.

- Állít rangsort a csatárai között?
- Nem, mert nem arra épül a taktika, hogy melyikükben van gól, ezt előre nem lehet tudni. Sőt, itt van Radu Sabo, aki három gólt lőtt, s szinte csak percekez kapott.

- Ha már szóba került: nem luxus őt a padon ültetni?
- Nem, mert Nyugaton is van rá példa, hogy egy-egy sztárjátékos csak perceket tölt a pályán.

- Koncepció, hogy Egressy, Waltner és Kenesei egyszerre a pályán van?
- Miért ne, ha a csapatszerkezet ezt megengedi?

- Szerdán a Sopront fogadják odahaza. Csapata mennyire képes felállt védelem ellen eredményesen futballozni?
- Egyre kevesebb gondunk van ez ügyben, ráadásul az elmúlt hetekben sorra ilyen meccseket vívtunk. Sőt, tulajdonképen az Újpest is végig kontrára játszott ellenünk. A nagyobb problémát ott látom, hogy a meccsek elején dekoncentráltak a fiúk, amit a sok gyorsan bekapott találat híven igazol. Ezen feltétlenül változtatni kell, mivel az első 15 percben a riválisoknak rendre lehetőségei adódnak a kapunk előtt, utána azonban már nehezen. S ez csupán figyelem kérdése. A Sopron ellen is harcos 90 percre számítok, Reszeli Soós István általában jól megszervezi együttese játékát, de csak ismételni tudom, ha az elején koncentráltan, összeszedetten játszunk, nem lehet gond.

- Még mindig az 1-6. hely valamelyike a célkitűzés a bajnokság végén?
- Annyiban már nem, hogy jelenleg négy olyan együttes van, az MTK, a Dunaferr, az FTC és a mienk, amelyik kicsivel kiemelkedik a mezőnyből. Azt mondom, ehhez egy meglepetéscsapat csapódik, ez szerintem a Videoton. Ez az öt együttes lesz a befutó, a helyezéseket apró nüanszok döntik majd el.

- Figyelik azért a menetelő MTK-t is, vagy csak az üldözőkre összpontosítanak?
- Inkább az utóbbit tesszük. A mögöttünk álló kvartett mindegyik tagja veszélyes rivális, ráadásul említettek is közelebb vannak hozzánk, mint mi az MTK-hoz. Nekünk nincs olyan múltunk mint az MTK-nak, ahol folyamatosan posztra igazolnak. Továbbá az sem titok, a ZTE életében nagy bravúrnak számítana, ha a bajnokság végén a dobogóra kerülnénk, mivel ez még sohasem fordult elő a klub életében. Persze ha úgy hozza az élet, hogy az MTK is elkezdi hullajtani a pontokat, mi viszont nem kerülünk újra hullámvölgybe, akkor érdemes lehet előre is tekintgetni a táblázaton. De addig is csak magunkkal szabad törődnünk,
különben még a 3. helyről is leszorulhatunk. Ezt viszont Zalaegerszegen senki sem szeretné.

Kenesei Krisztián az MTK és a Győr után ZTE-nél is bizonyítja, hogy a magyar mezőny egyik legtechnikásabb csatára. A 24 éves játékos pályafutása során már 84 gólt szerzett az NB I-ben, ezért is meglepő, hogy a válogatottban csak egyszer szerepelt.

- Jól kezdtétek a bajnokságot, Egressyvel és Waltnerrel rúgdostátok a gólokat, majd kisebb hullámvölgy következett. Az elmúlt fordulókban azonban újra a régi az összhang, miért?
- Eleinte inkább ösztönből játszottunk, tudtuk, hogy jók vagyunk, s nyernünk kell. A hullámvölgy szinte természetes volt, csak kicsit hosszabbra sikerült a kelleténél. Mostanra viszont már összeértünk, tudatosan játszunk, ezért rúgjuk újra a gólokat.

- Van köztetek különverseny, hogy ki lő többet?
- Persze, figyeljük egymást, de természetesen az fontos, hogy a csapat nyerjen.

- Játszottál már valaha ilyen gólerős csatártrióban?
- Azt hiszem, nem. Az MTK-ban az Illés, Orosz, Kenesei trió se volt akármilyen, de Béla nem csatárt, hanem középpályást játszott.

- A te esetedben kötelező megkérdezni: tervezed, hogy külföldre szerződjél?
- Természetesen szeretnék. S ha már hármunkról van szó, Waltner Robit és Egért is figyelik, egyikünknek előbb-utóbb összejöhet egy jó szerződés.

- Új a szövetségi kapitány, a te helyzeted viszont a régi, továbbra sem vagy válogatott.
- Természetesen szeretnék válogatott lenni, de most már nem szívom mellre a mellőzést. Azt hiszem, az NB I-ben már bizonyítottam, tudomásul veszem, ha a kapitány mást részesít előnyben.

Novák Miklós, Thury Gábor, Bánki József

Korábban:

Urbánék négyet rúgtak a Megyeri úton