Vágólapra másolva!
Azt senki sem vitatja, hogy Diego Tristán, a spanyol bajnoki éllovas Deportivo gólzsákja a világ egyik legjobb csatára. Éppen ezért senki sem értette, hogy Javier Irureta, a galíciai gárda baszk mestere miért hagyta ki a szombati, Real Sociedad elleni kezdő tizenegyből. Aztán mindent megértettünk: helyettese, a holland Roy Makaay szerezte mindhárom hazai gólt.

Tristán 13 forduló után hét góllal vezeti a spanyol góllövő listát, Makaay öt találattal a harmadik. A hétfői edzés után Tristán kifakadt az újságíróknmak, amikor azok arról faggatták, gondol-e a Pichichire, a spanyol gólkirálynak járó trófeára.

"Persze, hogy gondolok, csakhogy nincs semmi esélyem a megszerzésére" - mondta. "Míg a legnagyobb riválisaim, Raúl, Kluivert vagy Saviola hétről hétre szóhoz jutnak a Real Madridban vagy a Barcelonában, nekem nincs időm megszokni, hogy én vagyok a kezdőcsapat centere: Javier Irureta a következő meccsen kihagy. És még az eredmény is őt igazolja: Makaay rúg egy hármast."

Tristán persze elismeri, hogy a holland válogatott centere remek futballista.

"Nincs nekem semmi bajom Roy-jal, miként a harmadik csatárunk, az uruguayi Walter Pandiani is kezdő lenne nagyon sok sztárcsapatban. Inkább az a bajn, hogy Irureta mester szisztémájában nem nagyon van hely két előretolt csatárnak. Rendszerint négy hátvéddel és öt középpályással játszunk."

A számok nem nagyon támasztják alá Tristán szavait. A három La Coruna-i csatár közül ugyanis messze ő kapta a legtöbb lehetőpséget az eddigi 13 bajnoki forulóban:
Diego Tristán: 10-szer kezdő, 3-szor csere, 788 perc, 7 gól
Roy Makaay: 7, 1, 560, 5
Walter Pandiani: 0, 7, 178, 2

Azaz: Tristán mind a tizenhárom fordulóban játszott, és négy alkalommal Makayal együtt kezdett, azaz két csatárt küldött pályára Irureta.

Ch. Gáll András

Korábban:

Örzi veretlenségét a Valencia