Vágólapra másolva!
Úgy látszik, az UEFA-kupa manapság nem az olasz klubok sorozata, hiszen a még versenyben lévő négy talján gárda közül csak az AC Milan tudott nyerni - pedig papíron éppen a rossoneriknek volt a legnehezebb ellenfelük a Sporting Lisboa jóvoltából. A Hertha BSC színeiben csak Dárdai Pál lépett pályára, Király Gábor a lelátóról nézte végig, amint részben helyettesének, Christian Fiedlernek köszönhetően a berliniek gól nélküli döntetlent játszanak a Servette-tel.

Fotó: Reuters
Fournier nem bírt Dárdaival, a Servette a Herthával

Az olasz csapatok nem is olyan régen még uralták az UEFA-kupát, ám az elmúlt években igen csak gyengén szerepelnek a második számú európai kupasorozatban, a legutóbbi két idényben még a legjobb nyolc között sem találhattunk olasz csapatot. Könnyen lehet, hogy addigra most is elfogynak, hiszen a még versenyben lévő négy csapatuk közül csak egy tudott nyerni. Az AC Milan a Sporting Lisboát fogadta a San Siróban, és a rossonerik nem sok kétséget hagytak afelől, hogy lehetőleg minél messzebbre akarnak jutni a sorozatban. A vendégek két csatára, Marius Niculae és Mário Jardel, akik a luzitán pontvadászatban ontják a gólokat, most helyzetbe sem kerültek, míg a hazaiak ékpárja, Andrij Sevcsenko és Filippo Inzaghi egyaránt betalált. Carlo Ancelottival három mérkőzésen egyelőre még gólt sem kapott a Milan - nem véletlenül szerződtették őt a klub vezetői Fatih Terim helyére.

A másik milánói együttes, az Internazionale is bizakodva várhatja a visszavágót, mert bár vereséget szenvedett az Ipswich Town otthonában, az egygólos hátrány nem tűnik ledolgozhatatlannak, különösen, hogy két hét múlva talán már a Ronaldo-Vieri csatársor is Héctor Cúper rendelkezésére állhat. Az argentin mester most elsősorban azzal a célkitűzéssel küldte pályára együttesét, hogy megússzák kapott gól nélkül, és ha ez nem is sikerült, az eredmény miatt aligha volt csalódott.

Nem így a Fiorentina drukkerei, akiknek újabb mélypontot kellett megélniük, csapatuk ugyanis hazai pályán szenvedett vereséget a francia Lille OSC-től. Úgy látszik, a Lille együttese szeret borsot törni az olaszok orra alá, hiszen a Bajnokok Ligája selejtezőjében az AC Parma ellen nyert idegenben, és akkor ki is verte a taljánokat. A pármai gárda így került az UEFA-kupába, és idáig magabiztosan menetelt, azonban a dán Bröndby ellen otthon sem tudott nyerni. Pedig a mérkőzés jobban nem is kezdődhetett volna a taljánok számára, hiszen a vendégek védője, Dan Johansen már a 16. másodpercben a saját kapujába juttatta a labdát. Ezt követően a Parma több helyzetet is kidolgozott, de Bonazzoli, Di Vaio és Appiah egymást múlták felül a lehetőségek elpuskázásában. Ennek ellenére úgy tűnt, hogy az olaszok egygólos előnnyel utazhatnak majd Dániába, ám az utolsó percben brazil védőjük, Júnior a tizenhatoson belül kézzel ért a labdába, amiért piros lapot kapott, és a megítélt tizenegyest Nordin értékesítette.

Egy másik dán együttes, az FC Köbenhavn viszont nem járt sok szerencsével a tizenegyesekkel, hiszen a csapat középpályása, Jacob Laursen az égbe lőtte a megadott büntetőt a Borussia Dortmund ellen. Akkor már mindkét együttes tíz emberrel futballozott, hiszen egy perccel a szünet előtt a hazaiak részéről Christian Poulsen, a vendégektől pedig Jan Koller akaszkodott össze, és mehetett idő előtt zuhanyozni. A dánok sokkal közelebb álltak a győzelemhez, ám végül mégis vesztesen vonultak le a pályáról, köszönhetően a BVB cserecsatárának, Heiko Herrlichnek, aki súlyos agyműtétje után visszatérve első gólját szerezte.

Nemcsak Koppenhágában, hanem Zürichben is kimaradt egy tizenegyes. Itt a Grasshoppers közel állt a meglepetéshez a Leeds United ellen, hiszen gyorsan vezetést szerzett a veterán Stéphane Chapuisat révén, és az angolok nem nagyon tudták tartani a Szöcskék másik támadóját, az uruguayi Ricardo Núnezt sem. Az uru focista feltehette volna a koronát teljesítményére, mindössze annyit kellett volna tennie, hogy értékesíti a 68. percben megítélt büntetőt, azonban Nigel Martynba bombázott. Ez fordulópontot hozott a találkozón, hiszen az utolsó húsz percben a Leeds két gólt is szerzett, és megfordította a találkozót.

A forduló talán legnagyobb meglepetését az FC Bruges okozta azzal, hogy négy gólt rámolt be a Bajnokok Ligájából kiesett Olympique Lyon hálójába. A belgák már a negyedik percben megszerezték a vezetést, majd a szünet után még jobban ráléptek a gázpedálra. 3-0-s vezetésüknél ugyan a franciák szépíteni tudtak, de az utolsó szót a Bruges mondta ki: De Brul ugyanis a hálóba fejelte a belga csapat negyedik találatát, kialakítva a 4-1-es végeredményt.

A Slovan Liberec Mallorca elleni győzelme szinte már nem is sorolható a meglepetés kategóriába, hiszen a cseh együttes a legutóbbi fordulóban is három gólt rúgott egy spanyol csapatnak, nevesül a Celta Vigónak. A valamivel jobb időjáráshoz szokott mallorcaiak szerették volna elérni, hogy a találkozó elmaradjon (a pálya talaja ugyanis leginkább sártengerhez hasonlított, amelyen nem segített a rendkívül alacsony hőmrséklet sem), ám a találkozó annak rendje s módja szerint megkezdődött. A hazaiak három rendkívül hasonló találatot szereztek: mindegyik alkalommal egy középre ívelt szabadrúgás okozott pánikot a spanyol védelemben. Egy óra kellett ahhoz, míg a hispánok rájöttek: a lapos passzos játékkal itt nem sok eredményt érhetnek el, és szépítő góljuknál át is vették a hazaiak taktikáját: ez a találat ugyanis egy szöglet utáni kavarodásból született.

Servette - Hertha BSC 0-0
November 22., Genf, Les Charmilles-stadion, 9000 néző, vezette: Bo Larsen (dán).
Servette: Pédat - Jaquet, Hilton, Wolf, Fournier, Lonfat, Claiton, Londono, Obradovic, Frei (Bah 82.), Oruma. Edző: Favre.
Hertha: Fiedler - Rehmer (Sverrisson 53.), Van Burik, Simunic, Tretschok, Maas, Dárdai, Schmidt, Goor, Marcelinho Paraíba (Beinlich 84.), Preetz. Edző: Röber.

FC Köbenhavn - Borussia Dortmund 0-1
gól:
Herrlich (90.)
kiállítva: Poulsen (FC Köbenhavn, 45.), Koller (Borussia Dortmund, 45.)

AC Parma - Bröndby IF 1-1
gól:
Johansen (öngól, 1), illetve Nordin (11-esből 90.)
kiállítva: Júnior (AC Parma, 89.)

PAOK Szaloniki - PSV Eindhoven 3-2
gól:
Jiaszemakisz (36., 69.), Udeze (39.), illetve De Jong (19.), Bruggink (81.)

Slovan Liberec - RCD Mallorca 3-1
gól:
Lucas (3.), Johana (19.), Jun (50.), illetve Biagini (60.)

FC Bruges - Olympique Lyon 4-1
gól:
Englebert (4.), Van der Heyden (54.), Mendoza (75.), De Brul (89.), illetve Luyindula (82.).

AEK Athén - Litex Lovecs 3-2
gól:
Tszartasz (11-esből 10.), Zagorakisz (18.), Konsztantinidisz (22.), illetve Jankovics (29.), Rakita (72.)

Grasshoppers - Leeds United 1-2
gól:
Chapuisat (17.), illetve Harte (73.), Smith (79.)

Feyenoord - SC Freiburg 1-0
gól:
Ono (83.)

Ipswich Town - Internazionale 1-0
gól:
A. Armstrong (81.)

AC Milan - Sporting Lisboa 2-0
gól:
Sevcsenko (37.), F. Inzaghi (76.)

Fiorentina - Lille OSC 0-1
gól:
Bakari (24.)

Rangers FC - Paris-SG 0-0
kiállítva:
Ricksen (Rangers FC, 80.)

Valencia CF - Celtic FC 1-0
gól:
Vicente (78.)

Ajánlat:

Korábban:

A Liberec a Vigo után a Mallorcát is megverte