Vágólapra másolva!
Lemondott posztjáról Gheorghe Hagi, a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Elhatározását telefonon közölte Mircea Sanduval, a román szövetség (FRF) Koreai Köztársaságban tartózkodó elnökével. 

Gheorghe Hagi mindössze öt hónapig vezette a román labdarúgó-válogatottat. Az ifjú szövetségi kapitány hétfőn bejelentette: nem vállalja tovább a nemzeti együttes irányítását, a döntése pedig végleges. Személyesen ugyan nem indokolta az elhatározását, ám menedzsere, Ioan Becali elmondta: Hagi azért döntött a lemondás mellett, mert nem kapta meg a kellő támogatást a szövetség részéről. A menedzser szerint Hagi túlságosan is érzékenyen fogadta a sikertelen vb-kvalifikáció után rázúdult támadásokat. "Nem tudta túltenni magát a válogatott sikertelen vb-kvalifikációját követő rosszindulatú sajtókritikákon, és a szövetség sem volt hajlandó biztosítani számára a nyugodt munkához szükséges támogatást" - mondta Becali.

Hagi utódjaként szóba jöhetnek a már "kipróbált" egykori szövetségi kapitányok, mint Anghel Iordanescu, Victor Piturca, Jenei Imre, Mircea Lucescu vagy a mostanában kitűnő formában levő FC National Bucuresti mestere, Cosmin Olaroiu.

Gheorghe Hagit június 26-án nevezte ki a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) a válogatott élére, miután az előző szövetségi kapitány, Bölöni László június 15-én benyújtotta felmondását, és a portugál Sporting Lisszabonhoz szerződött. Mint ahogy öt hónappal ezelőtt Bölöni lemondását is értetlenül fogadták a szakemberek és a közvélemény, ugyanúgy Hagi döntése is döbbenetet váltott ki a szövetség és a technikai stáb részéről. "Nagyon meglepett Hagi visszalépése" - mondta Jenei Imre, a válogatott technikai igazgatója. "Talán túl érzékenyen reagált a román-szlovén meccs sajtóvisszhangjára. Sajnos az utóbbi napokban nem sikerült vele beszélnem, mert kikapcsolta telefonját, de reménykedem benne, hogy még meggondolja magát."

Mircea Lucescu, a török Galatasaray vezetőedzője szerint a román szövetség nagy hibát követne el, ha elfogadná Hagi lemondását. "Mind a román futball, mind pedig Hagi edzői pályafutása megszenvedné ezt a lépést. Hagi nagyon sokat tett a román labdarúgásért, ám meg kell tanulnia, hogy az edzői mesterség sokkal nehezebb, mint a labdarúgás. Nehéz napokat vészelt át a sikertelen vb-kvalifikáció után, és talán az őt ért támadások is túlzottak voltak. Meg kell békélnie, el kell fogadnia a kritikákat, és nyíltan vállalnia kellene a felelősséget" - mondta Lucescu, arról viszont nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy átvenné-e a román válogatott irányítását.

Valentin Alexandru, a román szövetség alelnöke, a Professzionális Liga főtitkára kijelentette, nem hagyhatják figyelmen kívül a szövetségi kapitány döntését. "A szövetség végrehajtó bizottsága bizalmat szavazott Gheorghe Haginak, viszont neki jogában áll eldönteni, vállalja-e a további munkát" - mondta Alexandru. "A magam részéről sajnálom, hogy Hagi erre az elhatározásra jutott, hiszen jól kezdte a munkát, és ha ennek nem is lett meg rögtön az eredménye, lenne lehetősége arra, hogy tovább gyűjtse edzői tapasztalatait."

"Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy mit vállal, és Hagi valószínűleg nem gyávaságból jutott erre az elhatározásra" - vélekedett Victor Piturca, a Steaua vezetőedzője, majd hozzátette: őt senki sem kereste meg a szövetségtől a válogatott irányításával kapcsolatban, egyelőre csak a saját csapata foglalkoztatja.

Gheorghe Hagi öt hónapos szövetségi kapitánysága alatt gyakorlatilag mindössze 24 napot töltött a román válogatott felkészítésével. Vezetése alatt először augusztus 15-én mutatkozott be a román válogatott, Ljubljanában, a Szlovénia elleni barátságos találkozón (2-2), ám Hagi vesekőbántalmai miatt egy német klinikán tartózkodott, így Gavril Balint írányította a csapatot. Következett a vb-selejtező Magyarország ellen a Népstadionban, ami a román válogatott egyetlen győzelmét hozta (2-0) Hagi vezetése alatt. Október 6-án a bukaresti Románia-Grúzia vb-selejtezőn 1-1-es döntetlen született, ám ez azt jelentette, hogy Románia pótselejtezőt vívhatott Szlovéniával, győzelem esetén pedig sorozatban a negyedik vb-tornáján vehetett volna részt 1990 óta. Ez viszont nem sikerült, Ljubljanában 1-0-s hátrányból 2-1-re fordítottak a házigazdák, a bukaresti visszavágón pedig csupán 1-1-re futotta Hagi legénységétől, ami a szlovénok továbbjutását jelentette. A kudarc nagyon megviselte a román szurkolókat, a sajtó erősen kritizálta a tapasztalatlan kapitányt. A bukaresti Adevarul című napilap például "onanizáláshoz" hasonlította a kapitány eddigi munkáját.

Hagi egyelőre nem árulta el, a jövőben mivel akar foglalkozni, de abban biztos, hogy a munkájának köze lesz a futballhoz. "A sorsom 27 évvel ezelőtt eldőlt, nekem a labdarúgás az életem."