Vágólapra másolva!
A cseh válogatott nem jutott ki a világbajnokságra, a belgák elleni pótselejtező elbukása után pedig a szövetségi kapitány, Jozef Chovanec benyújtotta lemondását. A következő feladat tehát a cseh szövetség számára az új szakvezető megtalálása, és a szervezet már közzé is tette azt a négy főből álló listát, amelyből választani fognak.

A lehetséges jelöltek egytől egyig csehek, és egy kivételtől eltekintve jelenleg is dolgoznak valamilyen klubcsapatnál. A legtermészetesebb megoldás az utánpótlás-válogatott mestere, Karel Bruckner lenne, aki remek munkát végzett a fiataloknál: az U21-es cseh válogatott gond nélkül kvalifikálta magát a korosztályos Európa-bajnokság nyolcas döntőjébe.

Ő ráadásul korábban kétszer is igen közel állt ahhoz, hogy szövetségi kapitány legyen: nyolc évvel ezelőtt (amikor Dusan Uhrin lett a szakvezető) és négy évvel ezelőtt (amikor is végül Chovanecre esett a választás) is benne volt a neve a kalapban. A helyi sajtó szerint azonban most sem ő a legesélyesebb a posztra, hanem Jozef Jarabinsky, a Banik Ostrava trénere. A klub jelenleg az ötödik helyen áll a cseh pontvadászatban, és itt futballozik az ország labdarúgásának legnagyobb tehetségének tartott Milan Baros.

A másik két név a jól értesültek szerint csak az illendőség kedvéért szerepel a listán, a szövetség vezetői tulajdonképpen ezzel akarták elismerni remek munkájukat. A Bohemians Praha mestere, Vlastimil Petrzela például egyenesen kijelentette, hogy ő úgy tudja: a szövetség minden további procedúra nélkül már jövő kedden kinevezi az új szövetségi kapitányt. A negyedik kandidáns, a nemzetközi porondon is remeklő Slovan Liberec mestere, Ladoslav Skorpil pedig vásárlás közben a rádióból hallotta meg, hogy ő is a lehetséges jelöltek között van. Nincsen viszont ott a jelenlegi legsikeresebb cseh tréner, a Sparta Praha mestere, Jaroslav Hrebík.

A szövetség elnöke, Jan Obst szerint mindegyik jelölttel részletesen el fognak beszélgetni, és a végleges döntést csak december 18-án hozzák nyilvánosságra. "A legfőbb kérdésünk az lesz, hogy mik az elképzeléseik a válogatottal kapcsolatban, mit gondolnak a nemzeti tizenegy jelenlegi állapotáról, és milyen szakmai stábbal szeretnének együtt dolgozni. És természetesen az anyagi szempontokat sem fogjuk elhanyagolni" - nyilatkozta Obst.

Korábban: