Vágólapra másolva!
A Chelsea FC jobbnál jobb csatárokkal rendelkezik, hiszen a Stamford Bridge-en futballozik Zola, Hasselbaink és Stanic is, és Flo is csak nemrég távozott a klubtól. Éppen ezért nem jósoltak nagy jövőt az izlandi Eidur Gudjohnsennek, akit a kékek tavaly nyáron igazoltak le. Az északi játékos azonban bejátszotta magát a csapatba, és legutóbbi a Leeds United elleni ligakupa-mérkőzésen bizonyította tehetségét.

Fotó: Reuters
Az ifjabbik Gudjohnsen méltó folytatója a családi hagyományoknak

Igaz, Gujohnsenéknél családi hagyomány a labdarúgás, hiszen Eidur édesapja, Arnór abban az időben még válogatott labdarúgó volt. Az ifjú tehetségre, akit házi gólkirályként zárta az esztendőt, külföldön is felfigyeltek, és végül a holland PSV Eindhoven vásárolta meg. Az 1994-95-ös szezonban egy meccsen sem lépett pályára, de a következő idényben már 17 alkalommal vetették be, és hétszer volt eredményes.

Teljesítményének hatására bekerült az izlandi válogatottba is, ahol 1996. április 24-én, Észtország ellen mutatkozott be. A következő évad elején azonban bokatörést szenvedett, ami alaposan visszavetette pályafutását. Két idényen keresztül csak elvétve lépett pályára, és szinte megváltásként érte az angol második vonalban szereplő Bolton Wanderers ajánlata. Az 1998-99-es szezonban öt gólt ért el, és a legutóbbi bajnokságban sem játszott rosszul, mindkétszer a rájátszásba segítette csapatát, ám a feljutást nem sikerült kivívni.

Tavaly nyáron a Chelsea négymillió fontot adott érte, és eleinte csak csereként számítottak rá, de végül beküzdötte magát a gárdába, és a legutóbbi idényt tíz góllal zárta.

Korábban: