Vágólapra másolva!
Nem a hazai csapatok játéknapja volt angol bajnokság 15. fordulója, legalábbis a szombati eredmények alapján, hiszen az ekkor lejátszott hét meccsből ötön vendéggyőzelem született, és csak a Sunderland tudta otthon tartani a három pontot. A legnagyobb meglepetést a Manchester hazai veresége okozta, a Vörös Ördögök immár az ötödik zakójukat szenvedték el ebben az idényben. Az Arsenal és a Liverpool ezzel szemben győzni tudott, és tovább növelte az előnyét az élen.

A MU a lehető legjobb összeállításban lépett pályára a Chelsea ellen, Alex Ferguson tehát úgy döntött, hogy ezentúl nincsen lehetősége arra, hogy ászait pihentesse a hétközi Bajnokok Ligája mérkőzésekre.

Annyi változás azért történt a gárdában, hogy a csapatkapitány Roy Keane ezúttal középhátvédként kapott helyet Laurent Blanc társaként, de a kapusposzton továbbra is az Arsenal ellen nagyokat bakizó Fabien Barthez kapott bizalmat.

A londoniaknak sem nagyon ment az utóbbi időben a múlt héten a Blackburn elleni hazai, gól nélküli döntetlent követően saját szurkolóik fütyülték ki őket, de azért bizakodva utazhattak Manchesterbe, ahol eddig mindössze háromszor szenvedtek vereséget 28 találkozóból.

Az első lehetőség még a manchesteriek előtt adódott, ám Ruud van Nistelrooy lövését a vendégek portása, Carlo Cudicini nagy bravúrral védeni tudta, és innentől kezdve már csak a Chelsea-nek voltak helyzeti.

A holland Mario Melchiot egy szögletet követően fejelt a hálóba, majd a szünet után Hasselbaink és Gudjonsson is meglehetősen éles szögből vette be Barthez kapuját.

A hazai csatárok (Van Nistelrooy és Andy Cole) helyzetig sem nagyon jutottak el, a Chelsea védelme, élén a meccs legjobbjának megválasztott John Terryvel valamint a francia William Gallasszal, minden próbálkozásukat meghiúsította.

A Manchester tehát tovább folytatta mélyrepülését, és a mindenben rejtett jeleket látók tudják is az okot a gyenge szereplésre. A csapat eddigi öt vereségét a Boltontól, a Liverpooltól, az Arsenaltól, a Newcastle-tól és a Chelsea-től szenvedte el. Tessék csak összeolvasni a kezdőbetűket.

A listavezető Liverpool ezúttal már az egyik legnagyobb riválisnak, a Leeds Unitednek eladott Robbie Fowler nélkül szerepelt Derbyban, ám a Vörösök drukkerei nem nagyon bánkódtak emiatt, hiszen Michael Owen megszerezte a szokásos találatát, és ez elég volt a gárdának a győzelemhez. A meccs főhőse azonban nem a támadó, hanem a Pool kapusa, a lengyel Jerzy Dudek volt, aki remek védések egész sorozatát mutatta, és a koronát teljesítményére azzal tette fel, hogy hárította Fabrizio Ravanelli tizenegyesét. Az olasz egyébként a múlt héten is kihagyott egy büntetőt, akkor a Newcastle ellen.

Az Arsenal is begyűjtötte a három pontot, az áldozat pedig az Ipswich Town volt. Az Ágyúsok diadalának fő letéteményese a svéd Fredrik Ljungberg volt, aki a múlt héten a Manchesternek rúgott gólja után most is betalált, majd kiharcolt egy tizenegyest, amit a góllövőlista élén álló Thierry Henry értékesített. Az Ipswich mezőnyben nem futballozott rosszul, ám helyzetkihasználásban sokkal rosszabb volt, mint az Arsenal, és ezért szenvedett vereséget.

Érdemes még megemlíteni a Charlton-Newcastle mérkőzést, két okból is. Egyrészt, a Szarkák immár 29 mérkőzés óta képtelenek meccset nyerni az angol fővárosban, másrészt a találkozón egy meglehetősen vitatható ítélet nyomán piros lapot kapott a vendégek csapatkapitánya, Alan Shearer, akit hosszú pályafutása során most állítottak ki először.

Korábban:

Mélyponton a MU