Vágólapra másolva!
A portugál válogatott a jövő évi világbajnokság egyik titkot esélyesének számít, nem csoda tehát, hogy nagy a versengés a csapatba kerülésért. Erre csak annak van esélye, aki rendszeresen játéklehetőséghez jut a klubjában, márpedig a Porto védőjére, Jorge Costára ez nem nagyon volt jellemző az utóbbi időben. A hátvéd éppen ezért tegnap az angol élvonalban szereplő Charlton Athleticbe igazolt.

Fotó: Reuters
Jorge Costa kézfogója a tar fejű Carsten Janckerrel a 2000-es Európa-bajnokságon

Rendszeresen szerepelt a különböző korosztályos válogatottakban, 1988-ban például a 16 éven aluliak nem hivatalos Európa-bajnokságán ezüstérmet szerzett. A Porto felnőttcsapatába ennek ellenére nem tudott bekerülni, 1990-ben előbb a Penafielnek adták kölcsön, majd egy évvel később hasonló módon a CS Marítimóba került.

A Sárkányok első csapatában az 1992-93-as idényben mutatkozott be, még jó időbe tellett, amíg stabil alapember lett. Pedig időközben 1994-ben az utánpótlás-Eb-n második helyen végzett, és a nagyválogatottba is bekerült.

1995 után azonban már szinte lehetetlen volt nélküle elképzelni a Porto kezdő tizenegyét, csak sérülés miatt hiányzott a gárdából, és kulcsszerepe volt abban, hogy a klub sorozatban öt bajnoki címet szerzett. A nemzeti tizenegyben is alapembernek számított, ott volt az 1996-os és a 2000-es Európa-bajnokságon is.

A jelenlegi idény azonban rosszul kezdődött számára, a nyári szünetből súlyfelesleggel tért vissza, és miután a tréner, Octavio Machado három, egymást követő mérkőzésen is lecserélte, kikerült a kezdő gárdából, és a csapatkapitányi karszalagot is elvették tőle. Az elmúlt hetekben már egyáltalán nem játszott, és ez már a válogatottbeli helyét is veszélyeztette, ezért mindenképpen távozni szeretett volna a klubtól. Végül az angol Charlton Athletic négymillió dollárt fizetett ki érte, de ezért csak kölcsönbe kapta a focistát a szezon végéig.

Korábban: