Vágólapra másolva!
Nem sikerült a továbbjutás Dárdai Pál és Király Gábor csapatának az UEFA-kupában, hiszen a Hertha BSC hazai pályán szenvedett háromgólos vereséget a Servette együttesétől. Nem ez volt az egyetlen nagy meglepetés a fordulóban, hiszen a cseh Slovan Liberec a Celta Vigo után egy újabb spanyol gárdát is búcsúztatott az RCD Mallorca képében, az Olympique Lyonnak pedig sikerült ledolgoznia háromgólos hátrányát az FC Bruges-zsel szemben. A legnagyobb izgalmakat a két skót együttes párviadalai hozták, ám míg a Rangers FC továbbjutott, addig a Celtic kiesett a tizenegyesrúgások során.

Fotó: Reuters
A BL-döntő után ismét tizenegyeseket hárító Canizares gyászt hozott a glasgow-i katolikusokra

A hazai szurkolók még fel sem ocsúdhattak a sokkból, máris jött az újabb mélyütés: Alexander Frei egyedül lépett ki, és a kétségbeesett Dick van Burik utolsó emberként szabálytalankodott vele, amiért piros lapot kapott. Alaposan megnehezedett tehát a Hertha helyzete, hiszen tíz emberrel kellett volna megfordítaniuk a meccset, és a berlinieken érződött, hogy ezt maguk sem gondolják véghezvihetőnek. Azért becsületből mentek előre, de támadásaikba nem volt sok átütő erő, hátul pedig nagyon kinyíltak, amit a Servette a szünet után könyörtelenül ki is használt, újabb két gólt szerzett, és ezzel már kínossá tette a kiesést a Hertha számára.

A cseh Slovan Liberec hazai pályán ugyan 3-1-re nyerni tudott az első meccsen a spanyol RCD Mallorca ellen, de a Bajnokok Ligájából érkező hispánok ennek ellenére biztosak voltak benne, hogy képesek lesznek ledolgozni hátrányukat. A csehek azonban rendkívül masszívan védekeztek, és agy az első félidőben nem is született gól, már az argentin Leonardo Biagini két alkalommal is közel járt ahhoz, hogy megszerezze a vezetést a hazaiaknak. A második félidőben aztán végre megtört a jég, és a hálóba került a labda, azonban a spanyolok ennek nem örültek, mert a játékszer az ő kapujukban táncolt a ghánai Baffour Gyan lövése nyomán. A Mallorca a bekapott gól hatására teljesen összezavarodott, és a védelem nagy hibáját kihasználva az első mérkőzésen is eredményes, a Celta Vigónak az előző körben pedig kettőt rúgó Jiri Stajner végleg eldöntötte a továbbjutás sorsát. A hazaiak erejéből ugyan még tellett a szépítésre, de ez már valóban csak az eredmény kozmetikázására volt elég.

Az egyik legnagyobb küzdelmet a Celtic-Valencia összecsapás ígérte, hiszen a spanyol együttes az eső meccsen csak egygólos előnyt tudott szerezni magának. A skótok a visszavágón rögtön nekiesetek a remek védekezésről elhíresült Valenciának, és Henrik Larsson már az első percben megszerezhette volna a vezetést, ám gólba tartó lövését Maurucio Pellegrino a gólvonalról rúgta ki. Mintegy negyedóra elteltével a vendégek is támadásba lendültek, és a glasgow-i közönség nagy iramú, rendkívül élvezetes mérkőzést láthatott. A skót fanatikusok persze annak örültek a legjobban, amikor Larsson megszerezte a vezetést kedvenceik számára. Újabb gól azonban nem esett, bár itt is, ott is adódtak hatalmas lehetőségek (Pellegrinónak például ismét a gólvonalon kellett mentenie), így a tizenegyesrúgások következtek. Ez drámai küzdelmet hozott, ugyanis a spanyolok első ítéletvégrehajtója, Juan Sánchez rögtön hibázott, de a skót eufória nem tartott sokáig, mivel rögtön ezután Larsson és Sztilian Petrov sem tudta bevenni Santiago Canizares kapuját.

Eldőlni látszott a párharc, ám a hazaiak kapusa, Robert Douglas megfogta Fabian Ayala büntetőjét, így a döntés az utolsó skót lövőre, Jos Valgaerenre maradt. A belga elsőre kihagyta tizenegyesét, de a játékvezető újrarúgatta a tizenegyest, mondván, Canizares idő előtt elmozdult. A hátvéd azonban nem tudta kihasználni a második alkalmat sem, Canizares megint hárítani tudott, így a Valencia jutott tovább. Persze a spanyolok jobban örültek volna, ha egy májusi büntetőpárbajban járnak ilyen szerencsével.

Szintén eljutott a tizenegyesrúgásokig a másik skót együttes, a Rangers is, de a Protestánsok városi riválisukkal ellentétben diadalmasan kerültek ki a büntetőpárbajból. Igaz, a játék képe alapján odáig sem kellett volna eljutniuk, hiszen a 120 perc során sokkal több helyzetet dolgoztak ki, mint ellenfelük, a Paris Saint-Germain, azonban a lehetőségeket sorra kihagyták. Ebben főleg a norvég támadó, Tore-Andre Flo járt az élen, de a legnagyobb gólszerzési alkalom Ronald de Boer előtt adódott.

A holland futballista ugyanis a hosszabbításban tizenegyest rúghatott Claudio Caniggia remek színészi alakítása után, ám az égbe lőtte a labdát. A játékosnak minden bizonnyal eszébe jutott ikertestvére, Frank, aki tavaly nyáron az Európa-bajnokságon a franciák ellen két tizenegyest is elrontott. A büntetőpárbaj ugyancsak páratlan izgalmakat hozott: a Rangers másik hollandja, Bent Konterman ugyanis szintén hibázott, de a másik oldaltról sem Jay-Jay Okocha, sem pedig Heinze nem volt képes betalálni. Máris a vendégeknél volt az előny, de nem sokáig, mert Claudio Caniggia is a felső lécet találta telibe. Végül Maurucio Pochettino rontása döntötte el a párviadalt. Érdekesség, hogy a két tizenegyes-párbajban összesen két holland és négy (!) argentin nem tudta berúgni a büntetőjét.

A Párizsnál valamivel nagyobb szerencséje volt egy másik francia gárdának, az Olympique Lyonnak, amely az első meccsen 4-1-es vereséget szenvedett az FC Bruges otthonában. A gallok ennek megfelelően heves rohamokkal kezdték a találkozót, és Sonny Anderson duplázásával hamar elérhető közelségbe került a számukra a továbbjutás. A harmadik találat azonban csak nem akart megszületni, és a belga kontrák életveszélyesek voltak, Grégory Coupet-nak két alkalommal is bravúrral kellett védenie. A kihagyott bruges-i helyzetek aztán megbosszulták magukat, mert a 93. percben Anderson ismét beköszönt, elütve a belgákat a további küzdelmektől.

A legjobb 16 gárda között mindössze egy német gárda szerepel, mivel a Hertha mellett az SC Freiburg sem tudott továbbjutni, pedig a gárda már két góllal is vezetett az esélyesebbnek tartott holland Feyenoord ellen. A rotterdamiak azonban Pierre van Hooijdonk szabadrúgásával megszerezték az oly fontos idegenbeli találatot, majd az utolsó percekben arról is tettek, hogy ne csak annak köszönhetően menjenek tovább. A Feyenoordon kívül a PSV Eindhoven is továbbment, így a nyolcaddöntőben három holland gárdával is találkozhatunk majd. Az olaszokat Bröndby ellen idegenben is diadalmaskodó Parmán kívül a két milánói csapat, az Inter és az AC Milan képviseli: előbbi Christian Vieri mesterhármasának köszönhetően ütötte ki az Ipswich Townt, utóbbinak pedig sikerült megtartania az első mérkőzésen szerzett előnyét a portugál Sporting Lisboával szemben. Külön örömet jelenthet a rossonerik fanatikusainak, hogy végre megszerezte első hivatalos gólját a csapat színeiben a spanyol Javi Moreno.

Görög részről az AEK Athnnek sikerült bejutnia a legjobb 16-ba, a hellén pontvadászat listavezetője a bolgár Litex Lovecs otthonában játszott egy értékes döntetlent. Az athéniak egyébként hivatalos tiltakozást nyújtottak be az UEFA-nál, mert a meccset megelőző napon egy éttermében látták a találkozó játékvezetőjét, a holland René Teninget, asszisztenseit valamint a bolgár egyesület elnökét, Grisa Gancsevet néhány fiatal hölgy társaságában. A hazaiak szerint azonban mindössze arról volt szó, hogy egy Lovecs méretű kisvárosban nincsen sok színvonalas étterem, és merő véletlen, hogy a bírók és az elnök is ugyanabban ebédelt.

Bröndby IF - AC Parma 0-3
gól:
Mboma (44.), Nakata (57.), Lamouchi (83.)
tj.: AC Parma 4-1-gyel

Litex Lovecs - AEK Athén 1-1
gól:
Jurukov (90.), ill. Gamarra (16.)
tj.: AEK Athén 4-3-mal

Lille OSC - Fiorentina 2-0
gól:
Br. Cheyrou (31.), Sterjovski (78.)
kiállítva: Tarozzi (Fiorentina, 76.)
tj.: Lille OSC 3-0-val

PSV Eindhoven - PAOK Szaloniki 4-1
gól:
Vennegoor of Hesselink (2., 58.), Gahokidze (27.), Van Bommel (11-esből 90.), ill. Luciano (59.)
tj.: PSV Eindhoven 6-4-gyel

Olympique Lyon - FC Bruges 3-0
gól:
Anderson (18., 22., 90.)
tj.: Olympque Lyon 4-4-gyel, idegenben rúgott góllal

SC Freiburg - Feyenoord 2-2
gól:
Kehl (21.), Kobiasvili (11-esből 49.), ill. Van Hooijdonk (58.), Leonardo (85.)
tj.: Feyenoord 3-2-vel

RCD Mallorca - Slovan Liberec 1-2
gól:
Eto'o (11-esből 80.), ill. Gyan (55.), Stajner (68.)
tj.: Slovan Liberec 5-2-vel

Internazionale - Ipswich Town 4-1
gól:
Vieri (19., 35., 70.), Kallon (46.), ill. A. Armstrong (11-esből 80.)
tj.: Internazionale 4-2-vel

Sporting Lisboa - AC Milan 1-1
gól:
Niculae (50.), ill. Javi Moreno (90.)
tj.: AC Milan 3-1-gyel

Leeds United - Grasshoppers 2-2
gól:
Kewell (18.), Rob. Keane (45.), ill. Núnez (45., 90.)
tj.: Leeds United 4-3-mal

Celtic FC - Valencia CF 1-0, tizenegyesekkel 4-5. G: Larsson (45.)
tj.: Valencia 1-1-gyel, tizenegyesekkel

Paris-SG - Rangers FC 0-0, tizenegyesekkel 3-4
tj: Rangers FC 0-0-val, büntetőkkel.

Hertha BSC - Servette 0-3 (0-1)
Berlin, Olympia-stadion, 10 000 néző
vezette: Barber (angol)
Hertha BSC: Fiedler - Van Burik, Sverrisson, Goor, Preetz, Simunic, Dárdai, Schmidt, Tretschok (Neuendorf 66.), Maas, Marcelinho (Lapaczinski 72.)
Servette: Pedat - Fournier, Hilton, Wolf, Londono, Claiton, Obradovic (Wagner 88.), Frei (Bah 80.), Lonfat, Jaquet, Oruma (Sanou 86.)
gólszerző: Hilton (17.), Frei (49.), Obradovic (71.)
kiállítva: Van Burik (Hertha, 19.)
tj.: Servette 3-0-val

Ajánlat:

A nap játékosa: Sonny Anderson (Olympique Lyon)

Korábban:

A Hertha kiesett az UEFA-kupából