Vágólapra másolva!

Visszatérés az injekciókúra után

Az elmúlt években több labdarúgóról is hallottunk, akinek valamilyen betegség (legtöbbször szívpanaszok) miatt ideiglenesen be kellett fejeznie pályafutását, és közülük csak nagyon kevesen tudtak visszatérni a pályára, és ismét a régi formájukat hozni. Valami hasonlóban bízik a román FC Brasov védője, Marian Mauta is, aki majd egyéves kihagyás után ismét megkezdhette a könnyített edzéseket.

Mauta kiváló formában futballozott a legutóbbi szezon elején, és játékosmegfigyelők egész sora érkezett Nyugat-Európából Brassóba, hogy élőben is megtekintse a tehetségesnek tartott futballistát. Januárban azonban egy tüzetesebb orvosi vizsgálat során kiderült, hogy Marian szívbillentyűinek gyulladásos betegsége miatt nem futballozhat többet.

A játékos azonban nem adta fel, és kiderült, hogy van lehetőség arra, hogy mégis futballozzon, ehhez azonban az egyik szívbillentyűjét meg kell operálni. A műtét kockázatosnak ígérkezett, ám a futballista semmiképpen sem akarta befejezni pályafutását, és az FC Brasov tulajdonosának, Ioan Neculaiénak anyagi segítéségével elutazott Izraelbe a híres szívspecialistához, bizonyos Itzack Shapirához, aki el is végezte az operációt. A műtét sikeresnek bizonyult, és Mauta a nyáron együtt kezdte meg a felkészülést a többiekkel, ám öröme rövid ideig tartott, mert pár nap múlva rosszul lett az egyik tréningen. Azonnal kórházba szállították, ahol kiderült, hogy szervezete túlságosan legyengült, és ezért egy hathetes injekciókúrának vetették alá.

Ez különösen fájdalmas volt a számára. "Minden egyes injekció után órákig nem tudtam megmozdulni, olyan volt, mintha megbénultam volna. Nagyon féltem, és ha akkor valaki megkérdezte volna, akkor inkább még egy műtétet választottam volna az injekciók helyett" - emlékszik vissza a futballista, aki már ismét teljesen egészségesnek érzi magát. El is kezdte az edzéseket, de ezúttal nem fog ajtóstul rohanni a házba, mint a nyáron: egyelőre csak könnyített foglalkozásokon vesz részt, és csak a jövő évben szeretne komolyabban nekilátni a tréningeknek.