Vágólapra másolva!

Totóbotrány Cipruson

A ciprusi labdarúgásban áll a bál, mivel egyre több futballistával kapcsolatban merült fel a gyanú, hogy érdekelt az országban igen népszerű illegális fogadásokban, és ennek megfelelően igyekszik alakítani az eredményeket. Noha a játékosok szövetsége tagadja a vádakat, a ciprusi pénzügyminiszter, Takisz Kleridesz elrendelte, hogy a honi mérkőzéseket vegyék le a hivatalos fogadási szelvényekről.

A skandalum az előző évi bajnokcsapatnál, az Omonia Nicosia együttesénél kezdődött, amely meglehetősen rosszul kezdte a jelenlegi szezont, és nyolc forduló után már kilenc pont volt a hátránya a listavezető Anorthoszisz Famagusztával szemben. Különösen a nyolcadik játéknapon, az AEL Limasszoltól hazai pályán elszenvedett vereség volt furcsa a szurkolók számára, hiszen itt a nicosiaiak egészen a 89. percig vezettek, ám akkor két perc alatt két gólt is kaptak.

Az eredmények nyomán nem volt éppen rózsás a hangulat a csapaton belül, és az együttes sztárja, a német Rainer Rauffmann, aki a legutóbbi három idényben gólkirályi címet szerzett Cipruson, a trénert, a belga Henk Houwaartot okolta a vereség miatt. A szakvezető sem maradt adós a válasszal, az egyik televíziós műsorban egyszerűen lehülyézte a játékost, és kijelentette: a játékosnak nagy szerepe van abban, hogy az elmúlt években rengeteg edzőt menesztettek a klubtól.

Houwaart honfitársa, Günter Thiebaut, aki az AEL elleni találkozón az Omonia vezető gólját szerezte, már keményebben fogalmazott: az egyik belga újságban ugyanis azt nyilatkozta, a csapat kapusa, Tasszosz Jiallurisz szándékosan gyengén védett, mivel a különböző fogadások miatt érdekében állt, hogy a csapat vereséget szenvedjen, ráadásul a hálóőr nagyobb összeggel tartozik a helyi bukmékereknek. A portás ügyvédje, Mariosz Orfanidesz erre perrel fenyegette meg a támadót, ám a dologban lehetett valami, mert pár nappal később Houwaart lemondott posztjáról, mondván, a focisták egy része rendszeresen részt vesz a sportfogadásokban.

Az Omoniának nem volt sok ideje arra, hogy megtalálja a tréner utódját, hiszen a következő fordulóban a listavezető Anorthosziszhoz látogatott a gárda, és az új szakvezető Andreasz Muszkalisz lett, aki legutóbb az Apollon Limasszolnál dolgozott, de korábban irányította a Nea Szalamina Famagusztát, az AEK Larnacát és az APOEL-t is. Úgy látszik, a játékosok őt már elfogadták, mindenesetre a listavezető ellen hatalmas formajavulás következett be a csapat játékában, hiszen a rangadót az Omonia nyerte meg 3-1-re.

A botrányt azonban ekkor már nem lehetett megállítani, mindenki arról beszélt, hogy a focisták az illegális fogadóirodák kénye-kedve szerint alakítják az eredményeket. A ciprusi labdarúgó-szakszervezet elnöke, Pambisz Andreu ugyan tagadta a vádakat, szerinte a focisták 99 százaléka "tiszta", azaz nem vesz részt a fogadásokban. Az állami fogadószelvényeken amúgy is csak kötésben lehetett a hazai bajnokikra fogadni, vagyis legalább három külföldi találkozóra is pénzt kellett feltenni. Ez sem véletlenül van így, hiszen pár évvel ezelőtt egy hasonló botrány már volt Cipruson. 1996-ban a Bulgária elleni, hazai pályán 4-1-re elveszített világbajnoki selejtezőt követően merültek fel hasonló vádak, az újságok szerint ugyanis a nemzeti csapat több futballistája is nagy összegeket tett fel erre az eredményre. Most azonban a ciprusi bajnokik teljesen lekerültek a fogadószelvényekről.