Vágólapra másolva!
Mivel a sajtónak komoly befolyása lehet a sportág hangulatára, ezért a futballisták és az edzők is adnak az újságírók véleményére. Pontosabban kénytelenek adni, ám az úgynevezett szakma, azaz az edzők és a játékosok szavazata mindenkor fontosabb az érintettek számára. Ezt valaki vagy beismeri nyilvánosan, vagy nem, de a magyar futballban ez még mindig erősen domináns. Mindezt csak azért jelezzük elöljáróban, mert így év vége felé se szeri, se száma a különféle voksolásoknak, legutóbb például a labdarúgással foglalkozó tollforgatók szavaztak az idei legjobbakról. Az edzőknél Bozsik Péter, a ZTE negyvenéves szakvezetője lett a befutó.

Bozsik Péter szerint az a legfontosabb, hogy stabil csapattá váljon a ZTE
- Mire véli, hogy az újságírók szavazati alapján idén ön lett a legjobb honi futballedző?

- Mennyire feszélyezi, hogy a hatpontos előny tudatában már mindenki elvárja a dobogó elérését, ahová pedig korábban a ZTE egyszer sem került fel?
- Tény, komoly sanszunk van a második hely megszerzésére, de a futballban nem létezik olyan nagy előny, amely után bátran ki lehet jelenteni, hogy ez bizony meglesz. A legfontosabb, hogy stabil csapattá váljunk, hiszen - ahogy az MTK-nak és a Dunaferrnek is egy rövidebb időszakban - nekünk is akadt egy mély hullámvölgyünk a szezon során, ám a bajnokság második körében mindkét rivális alig hibázott. Szerencsére mi sem buktunk nagyot, mivel a második kanyarban mindössze egy vereségünk volt. Nagy bravúrként értékelném, ha tavasszal sikerülne "rámásznunk" a listavezető MTK-ra, persze akkor sem leszek elkeseredve, ha biztosan szerzzük meg az ezüstérmet, az ugyanis már eleve nemzetközi kupaszereplést jelent a klubnak.

- Néhány kulcsjátékos külföldre történő eladása nem húzhatja át a számításait?
- De igen, az áthúzhatná, viszont úgy tudom, erről nincs szó. Az egyesületnél tőkeemelést hajtottak végre, azaz a vezetők áldozatos munkájának köszönhetően ugyanezzel a csapattal vághatunk neki a tavaszi idénynek.

Mint azt Bozsik Péterrel készült interjúnk bevezetőjében említettük, mindenfajta szavazás szubjektív véleményeket tolmácsol. Igaz ez a sajtóra is, márpedig a tollforgatók voksolása alapján némi meglepetésre nem Bognár György, az MTK-t toronymagasan az őszi elsőségre vezető tréner végzett az élen a szakvezetőknél. Az alábbiakban Bognár György, ahogy megszokhattuk tőle, markáns és - ami nem mindegy, elvégre nálunk ez nem evidencia - ezúttal is őszinte véleménnyel kommentálta a végeredményt:

"Nekem Várszegi Gábor mutatta a repülőgépen a szavazás végeredményét, amikor kimentünk Hollandiába az utánpótláscsapat mérkőzésére. Már akkor, kapásból azt mondtam, hogy ez egy játék, ami egyértelműen szubjektív véleményeket tükröz. Gyorsan hozzáteszem, mielőtt félreértés lenne, ugyanezt mondanám, ha én végeztem volna az élen. A voksolással kapcsolatban meg annyit, úgy voltam ezzel is, mint a tudósításokkal, van, akinek elfogadom a véleményét, van akinek nem. De nehogy megint félreértés legyen, ezért kategorikusan kijelenthetem, előbbiek köre nem azokból kerül ki, akik esetleg rám szavaztak, hiszen nem olvastam át alaposan, hogy melyik újságíró melyik edzőre voksolt. Számomra ugyanis mindenkor a leglényegesebb a csapatom játéka, no meg persze az eredmény. Csak ismételni tudom, ez a szavazás is egy kedves játék, de annál nem több."