Vágólapra másolva!
A bíróság rendbontás miatt 100 órás közmunkára ítélte Jonathan Woodgate-et, a Leed United futballistáját, mert tavaly januárban részt vett egy ázsiai diák ellen elkövetett bűncselekményben. Csapattársát, Lee Bowyert felmentették a vádak alól, mindkét labdarúgó folytathatja pályfutását.

Az ítélethirdetést követően a Leeds hivatalosan is megszólalt az ügyben: Peter Ridsdale bejelentette, mind Woodgate, mind Bowyer játékára továbbra is számít a klub. Utóbbi játékost az angol szövetség biztosította arról, ha úgy játszik, bekerülhet a válogatott keretbe. Az FA korábbi álláspontja szerint a vizsgálat befejezéséig nem állhatott a válogatott rendelkezésére, sőt a szövetség az idegenbeli nemzetközi kupameccsektől is eltiltotta az eljárásban érintetteket. Ridsdale az Elland Roadon tartott sajtótájékoztatón bejelentette, a játékosok David O'Leary rendelkezésére állnak. Korábban nyilvánosságra hozták ugyanis, ha a két játékost börtönbüntetésre ítélik, a Leeds nem tart igényt a szolgálataikra.

Ridsdale fontosnak tartotta megjegyezni, a klub mindig is aggódott az inzultusnak áldozatul esett diákért, Sarfaz Najeibért. Ugyanakkor kijelentette, a bíróság az ítélet kihirdetésekor azt is kiemelte, a Leeds Unitedre nem jellemző rasszizmus, s hogy a fiatalember megtámadásában rasszista motívumok nem fedezhetőek fel: "Nagyon nehéz helyzetben voltunk, de az ártatlanság vélelmét elsődleges szempontnak tekintve, az eljárás alatt engedtük futballistáinknak a játékot."

Bowyer kijelentette: "Az eljárás alatt a családom is nehéz helyzetbe került, de most mindenkinek köszönöm, aki segített abban, hogy túljussak ezen a nehéz időszakon."

nem válaszolt a kérdésekre, helyette ügyvédje, Nick Freeman szólt: "Védencem profi labdarúgó, akinek a karrierjét nagyban befolyásolták az események. Most újra eljött az az időszak, amikor csak a futballra kell, hogy koncentráljon."

A 21 éves Woodgate barátja, Paul Clifford hat éves börtönbüntetést kapott, az ügyben szintén érintett Neale Caveney szintén 100 órát köteles közmunkával eltölteni. Ugyanakkor az áldozat családja elégedetlen az ítélettel.

A bírósági tárgyalás sorozat mintegy 15 millió fontot emészetett fel.

Ajánlat:

A nap játékosa: Lee Bowyer (Leeds United)