Vágólapra másolva!
Raúl Gonzalez, Luis Figo és David Beckham személyében hárman pályáztak a tizenegyedszer kiírt FIFA World Player of the Year, azaz az Év Labdarúgója trófeára. Egy spanyol, egy portugál és egy angol futballista. Előbbi kettő a Real Madrid, utóbbi a Manchester United játékosa. A világ több mint 150 válogatottjának szövetségi szavazata alapján Figo, a 29 éves portugál művész vehette át hétfőn délután, Zürichben, a FIFA székhelyén rendezett gálán a trófeát.

A három megasztár közül Raúlt, a Real Madrid 24 esztendős csatárát tartották a legesélyesebbnek - leginkább a spanyol lapok, mégsem ő futott be, csak második lett. A nyolcszoros BEK-győztes hetes számmal játszó hetese fiatal kora dacára - 1994, azaz 17 éves kora óta törzstagja a Madridnak - megannyi címmel rendelkezik, amelyek közül a két Bajnokok Ligája-trófea (1998, 2000) és a három spanyol bajnoki cím emelkedik ki. Ezen kívül egy-egy Szuper- és Interkontinentális Kupa, valamint két spanyol gólkirályi trófea (Pichichi) gazdagítja eredménylistáját. A spnyol liga, a Primera División aktív labdarúgói közül ő szerezte a legtöbb gólt. 24 évesen.

A 29 éves Figo még csak második évét tapossa a királyi klubban, az ősmadridi Raúllal szemben korábban a Sporting Lisboa és a Barcelona sztárja volt. Saját bevallása szerint is volt már jobb szezonja a mostaninál, viszont sokat nyomott a latban, hogy 35 év után kijuttatta hazája, Portugália válogatottját a világbajnokságra - mindvégig parádés játékkal. Figo a Barcelonával és a Reallal is nyert spanyol bajnokságot, a katalánokkal két Copa del Reyt, továbbá Kupagyőztesek Európa Kupáját és európai szuperkupát. Tavaly nyáron akkor világrekordot jelentő átigazolási összegért ment át a Barcából a Madridba, és azonnal bajnoki címre vezérelte új csapatát. Karrierje csúcsát sokak szerint a tavalyi, holland-belga rendezésű Európa-bajnokság jelentette, ahol az elődöntőig a torna kiemelkedő alakja volt, az angoloknak lőtt bombagólja örök időkre visszatérő sztárja marad az év végi összefoglalóknak.

David Beckham, a MU 26 éves középpályása - akárcsak Raúl - egyetlen klubban játszott életében, a hűség két lábon járó szobraként. Az angol futball "enfant terrible-je" az 1998-as franciaországi vb-n robbant be a világ élvonalába, rögtön meg is mutatta fékezhetetlen természetét. Mert az argentinok elleni meccsen egy durvasággal ki is állította magát, ezzel közvetve hazája kiesését okozva. Ára 55 millió dollár - ennyire taksálja a MU -, ugyanannyi, mint amennyiért Figót megvette tavaly a Madrid. Neki is volt már jobb évadja, de Anglia kijutásában a vb-re elévülhetetlenek az érdemei, a görögöknek rúgott sorsdöntő góllal. Nejéről, Victoria Adamsről (Spice Girls) legalább annyit cikkeznek, mint róla, a brit bulvársajtó kedvenc házaspárját alkotják. Klubjával BL-győztes (1999) és Interkontinentális Kupagyőztes, hatszoros angol bajnok és kupagyőztes.

Bár a díjátadásra csak hétfő délután kerül sor, a Marca már vasárnap délben tudta, hogy Figo a győztes, és a Cadena Ser rádióadó Larguero (Keresztléc) című műsorában is bejelentették a Figo, Raúl, Beckham sorrendet. Hétfőn délelőtt tíz órakor Florentino Pérez klubelnök, Jorge Valdano sportigazgató, Raúl és Figo társaságában, a Torrejón légitámaszpontról magánrepülőgépen Zürichbe repült, ahonnan este hétkor már vissza is térnek Madridba, komolyabb helyeken így csinálják.

Az eddigi dobogósok:

1991 (66 szavazó):
1. Lothar Matthäus (német)
2. Jean-Pierre Papin (francia)
3. Gary Lineker (angol)

1992 (71):
1. Marco Van Basten (holland)
2. Hriszto Sztoicskov (bolgár)
3. Thomas Hässler (német)

1993 (71):
1. Roberto Baggio (olasz)
2. Romário (brazil)
3. Dennis Bergkamp (holland)

1994 (83):
1. Romário
2. Sztoicskov
3. Baggio

1995 (95):
1. George Weah (libériai)
2. Paolo Maldini (olasz)
3. Jürgen Klinsmann (német)

1996 (120):
1. Ronaldo (brazil)
2. Weah
3. Alan Shearer (angol)

1997 (121):
1. Ronaldo
2. Roberto Carlos (brazil)
3. Bergkamp

1998 (132):
1. Zinedine Zidane (francia)
2. Ronaldo
3. Davor Suker (horvát)

1999 (140):
1. Rivaldo (brazil)
2. David Beckham (angol)
3. Gabriel Omar Batistuta (argentin)

2000 (150):
1. Zidane
2. Luis Figo (portugál)
3. Rivaldo

2001 (160):
1. Figo
2. Raúl (spanyol)
3. Beckham

Ch. Gáll András