Vágólapra másolva!
Most már Michael Ballack a Bundesliga legdrágább labdarúgója. A Bayer Leverskusen 25 éves középpályása július elsején 4 évre a Bayern Münchenhez szerződik, mindent egybevetve 100 millió márkáért (13,5 milliárd forint). Ezzel a herthás Sebastian Deisler után a másik német fiatal sztárközéppályást is sikerült leszerződtetnie Uli Hoenessnek, a bajorok menedzserének.

Ballack a floridai Naples városában nyaral - azaz telel - élettársával, Simonéval és négy hónapos kisfiukkal, Louisszal. Itt közölte szombat este az ugyanott üdülő Reiner Calmunddal, a Bayer Leverkusen menedzserével, hogy a riválishoz szerződik. "De azzal szeretném kárpótolni szurkolóinkat, hogy bajnokként hagyom el a klubot" - mondta Ballack, amire Calmund egyetértőleg bólintott.

A sztárszerepre is kiválóan alkalmas - magas,jóképű - Ballack az Ukrajna elleni vb-pótselejtező két meccsén szerzett három góljával robbant be a legszűkebb elitbe. Utána a Real Madirdtól és a Barcelonától is kapott csábító ajánlatokat, ő azonban marad Németországban. "Megígértem Rudi Völlernek, hogy itthon maradok, mert így mindig szem előtt leszek. A 2006-os hazai világbajnokságon nagy feladat vár ránk" - említette Ballack.

S most az anyagiakról. Mivel Ballack érvényes szerződéssel rendelkezik a gyógyszergyáriaknál, ézért ki kell őt vásárolni. A lelépési díj 28 millió márka. Ehhez jön a 30 milliós aláíráspénz, ami például Deisler esetében csak 20 millió volt. Ballack fizetést is kap, méghozzá borsosat: négy évre 34 millió márkát, azaz évi 8,5 milliót. (Összesítésben máris 92 milliónál járunk.) S ne feledkezzünk meg a prémiumról sem, ami 2001-ben fejenként átlagosan egymillió márka volt a Bayernnél. Ballackéknál sem érkezett üres kézzel a Jézuska.

Ballack 1976. Szeptember 26-án, Görlitzben született. Futballozni a Chemnitz (egykori Karl-Marx-Stadt) csapatában kezdett. 1996-ban kiestek a másodosztályba, amit élete legnagyobb kudarcaként élt meg. 1997-ben átszerződött a Kaiserslauternhez, ezzel a csapattal 1998-ban megnyerte a Bundesligát. 1999-ben 7 millió márkáért megvette a Leverkusen. Első válogatottságán, 1999. április 30-án, Brémában, 1-0-ás vereséget szenvedtek Skóciától. Fia, Louis augusztusban született.

Ch.Gáll András