Vágólapra másolva!
Teljes fordulót rendeztek szerdán az angol labdarúgó-bajnokság élvonalában. A Leeds United csatára, Robbie Fowler mesterhármassal tette emlékezetessé a karácsonyt.

Fotó: Reuters
Fowler Houllier keze alatt szenvedett, de Leedsben új lendületet kapott
vezeti a bajnokságot

A Leeds United a Reebok Stadium pályáján Robbie Fowler mesterhármasával 3-0-ra legyőzte a Bolton Wanderers együttesét. A Liverpoolból Leedsbe igazolt csatár négy gólt is lőhetett volna, de harmadik találata előtt elhibázott egy 11-est. Nem véletlen, hogy a találkozót mind a BBC riportere, Dave Woods, mind a Leeds menedzsere, David O'Leary ugyanazzal a mondattal jellemezte: "Robbie Fowler napja ez."

Való igaz, Leedsben Fowler végre a futballra irányította a figyelmet, mert az együttes háza táján egy ázsiai származású diák ellen tavaly januárban elkövetett támadás óta elsősorban Bowyer és Woodgate perével voltak elfoglalva. A renitensek közül most csak utóbbi nevét említette O'Leary, végre pozitív értelemben: "Hátsó alakzatunk főleg középen remekelt. Ha így folytatják, Woodgate és Rio Ferdinand együttes hátvédjátéka a legjobb lehet a ligában." A menedzser aztán inkább Fowlerrel foglalkozott: "Azt hiszem kiváló üzletet kötöttünk, amikor 11 millió fontért megvásároltuk Robbie-t a Liverpooltól. Ő a legintelligensebb és leggólérzékenyebb futballisták egyike. Biztos vagyok benne, hogy az elkövetkező években még sok örömet okoz nekünk góljaival."

A legutóbbi kilenc találkozóján csupán egy győzelmet arató Bolton Wanderers menedzsere, Sam Allardyce még tovább ment a dicsérettel: "Fowler penge játékos, s ha teljesen friss, akkor még veszélyesebb lehet."

Arsenal-Chelsea 2-1. Ezzel beigazolódott Dennis Bergkampnak, az Ágyusok csatárának a meccs előtt tett jóslata, miszerint a Chelsea ugyan remek csapat, de Londonban az Arsenal az úr.

A Highburyben 38 ezer néző előtt megrendezett találkozón Campbell, Wiltord, illetve Lampard szerezték a gólokat, igaza volt Arsene Wengernek, az Arsenal menedzserének amikor azt nyilatkozta, hogy könnyű úgy cserélni, hogy a kispadon is világklasszisok ülnek. Nos, az Arsenal kispadján történetesen ott ült Wiltord, aki a 67. percben állt be Ljungberg helyére és négy perccel később megszerezte a győztes gólt. Csupán egy megjegyzés: az elmúlt idényben az FA Kupában a francia csatár ugyancsak a Chelsea ellen szállt be hasonló szituációban.

A félidőben még a Chelsea vezetett 1-0-ra. Az előző fordulóban a Liverpoolból elhozott győzelem - vasárnap 2-1-re nyert az Arsenal - adta lélektani plusz hatására a hazaiak fantasztikus második félidőt produkáltak. Frank Lampard, aki a vendégek gólját lőtte, a találkozó után a következőt nyilatkozta: "A meccs a második félidőben fordult meg." A BBC riportere, Simon Brotherton összegzése: "Wiltord jelentette a különbséget." Sol Campbell szerint nehéz mérkőzést hozott a rangadó, az Arsenalnak sokat kellett tennie a győzelemért, de ennek meg is lett az eredménye. Arsene Wenger, az Arsenal trénere elmondta: "A legfontosabb dolog az volt, hogy hazai pályán megnyerjük a mérkőzést." Honfitársa, a csatát Thierry Henry is hasonló véleményen volt: "Az a fontos, hogy besöpörtük a három pontot."

Eredmények, 19. forduló:

Arsenal - Chelsea 2-1 (0-1)
London, 38 079 néző
gól: Campbell (48.), Wiltord (70.), illetve Lampard (31.)

Bolton Wanderers - Leeds United 0-3 (0-2)
Bolton, 27 060 néző
gól: Fowler (2., 16., 89.)

Fulham - Charlton Athletic 0-0
London, 17 900 néző

Southampton-Tottenham Hotspur 1-0 (0-0)
Southampton, 31 719 néző
gól: Beattie (56.)

West Ham United - Derby County 4-0 (1-0)
London, 31 397 néző
gól: Schemmel (5.), Di Canio (73.), Sinclair (86.), Defoe (90.)
kiállítva: Carbone (53., Derby County)

Aston Villa - Liverpool 1-2 (1-1)
Birmingham, 42 602 néző
gól: Hendrie (21.), illetve Litmanen (9.), Smicer (72.)

Blackburn - Sunderland 0-3 (0-2)
Blackburn, 29 869 néző
gól: Quinn (17., 32.), Kilbane (90.)
kiállítva: Craig Short (68., Blackburn)

Everton - Manchester United 0-2 (0-0)
Liverpool, 39 948 néző
gól: Giggs (78.), Van Nistelrooy (85.)

Ipswich Town - Leicester City 2-0 (0-0)
Ipswich, 24 403 néző
gól: Bent (48.), Peralta (55.)

Newcastle - Middlesbrough 3-0 (1-0)
Newcastle, 52 127 néző
gól: Shearer (29.), Speed (58.), Bernard (83.)

Korábban:

Thury Gábor