Vágólapra másolva!
Egy évre aláírt a Senjang Csin-do csapatához Bicskei Bertalan. A futballválogatott volt szövetségi kapitánya itthonról visz pályaedzőt magával Kínába, és igyekszik több magyar futballistát is szerződtetni új klubjához.

Eldőlt, hogy Bicskei Bertalan lesz az első osztályú Senjang Csin-do edzője. Az ex-kapitány szigorú pontokba szedett egyéves szerződést írt alá. "Úgy hiszem, komoly feladatot vállaltam, igen komoly tárgyalások után" - összegezte senjangi napjainak eredményét Bicskei. "Fantasztikus körülmények között dolgozhatok majd, egy tíz és fél milliós nagyváros csővezetékeket gyártó és szerelő óriásvállalatának csapatánál. Csodálatos edzőközpont épül, hatvan-nyolcvanezres a stadion, befogadóképessége az alsó szint kihúzásától függ, a közönség pedig szereti a focit. Bár a bajban csak hat-hét ezer ember járt meccsre, de a jobb napokon nemegyszer megtelt a nézőtér. És ott játszotta világbajnoki selejtezőit a válogatott."

A szakember azzal folytatta kínai "helyzetjelentését", hogy a csapat vezetőinek döntését alapos elemzés előzte meg. Megnézték az összes jelölt - a cseh Chovanec, a horvát Blazevic, az orosz Bisovec, az argentin Ardiles - csapatairól készült videofelvételeket, így természetesen azt is láthatták, milyen meccsekkel búcsúzott a világbajnoki szereplés lehetőségétől a magyar válogatott. Ugyanakkor - videóról - ők is megmutatták a jelölteknek saját csapatukat, s erre mondta aztán nekik a magyar ex-kapitány, bizony van mit javítani. Itt persze találkoztak az álláspontok, és már az aláírás előtt megnyugtatták Bicskeit, hogy több kínai, valamint négy külföldi focista szerződtetésére kap lehetőséget. "Az elnök a megállapodás után rögtön felhatalmazott, hogy tárgyaljak magyar játékosokkal is, és ha úgy látom jónak, egyezzek meg velük és a csapatukkal. Így aztán első dolgom lesz egy-két klubbal felvenni a kapcsolatot."

Hogy milyen játékosokra gondol, nem árulta el. Szigorú titoktartást fogadott az elnöknek, s nem lenne értelme ilyesmivel elrontania a renoméját. Viszont elmondta, hogy Gálhidi Györgyöt viszi magával pályaedzőnek. Vele szemben is komoly feltételeket támasztottak, így például kikötötték, hogy a legmagasabb edzői képesítéssel rendelkezzen és beszéljen angolul. Gálhidi ennek megfelel, s kora délután már meg is állapodott vele Bicskei, s a pályaedző a követségen megkérte a vízumát. "Itt az a rendszer, ha pályaedzőt akarok, nekem kell szerződtetnem, fizetnem" - magyarázta a vezetőedző, s azzal folytatta, hogy január 3-án már együtt kezdik Senjangban a munkát, s három nap múlva dél-kínai edzőtáborozásra utaznak a csapattal. Azt mondta, lesz idejük felkészülni a március elején kezdődő, tavaszi-őszi rendszerű bajnokságra. De kell is, hogy összeérjen a társaság, hiszen Bicskei nem kevesebbet vállalt, mint hogy az első tízbe vezeti a Csin-dót.

"Az utolsó helyen végzett a csapat - folytatta a szakember -, és csak úgy maradt bent, hogy tizennégyről tizenhatra emelték az első osztály létszámát. Most mégis csak tizenöt együttes lesz, mert az egyik feljutót valami miatt kizárták. Persze az a lényeg, és ez benne van a szerződésemben, hogy már a tavaszi idény végén a tíz között kell lennünk, és természetesen a bajnokság zárásakor sem lehetünk rosszabb helyen. Úgy hiszem, komoly, izgalmas feladatot vállaltam, s nagyon remélem, kölcsönösen megfelelünk majd egymásnak. Én mindenesetre máris el vagyok ragadtatva a vezetők céltudatossága és korrektsége láttán, meggyőződésem, nekem is lesz mit tanulnom tőlük. Az eddig látottak alapján nyugodtan kijelenthetem, hogy nem adtam el magam a semmibe, hiszen Bundesliga-körülmények között dolgozhatok majd, ezt pedig otthon egyik csapatnál sem kaphattam volna meg. Persze ehhez produkálni kell, az meg már az én dolgom."

Korábban:

Korrekt módon elszámoltak Bicskeivel (2001.10.10.)

Kiss László