Vágólapra másolva!
A 2002-es esztendő a labdarúgó-világbajnokság éve. Az olasz válogatott háza táján két korábbi stabil játékos is azt tűzte ki célul, hogy eljusson a vb-re. Az egyikük Antonio Conte, a másikuk Filippo Inzaghi. A két labdarúgó sorsában közös, hogy mindketten térdsérülésüket követően próbálnak visszatérni a válogatottba.

A különbség talán csak annyi - igaz, nem csekély -, hogy Conte sérülését követően már visszatért, Inzaghinak az orvosok szerint erre márciusban lehet esélye. A 32 éves Conte, a Juventus középpályása az olasz kupa negyeddöntőjében tért vissza a múlt hónapban.

"Remélem a hátra lévő időben játékommal meggyőzöm Giovanni Trapattonit, hogy helyem van a keretben" - nyilatkozta a Juve kapitánya. "Még két éve sincs, hogy játszottam az Eb-n."

Nem lehet azt mondani, hogy Conte a szerencse kegyeltje, mert az Eb-n éppen Hagi rúgta le kegyetlenül az olasz-román találkozón: "Vallom, hogy a bajnokságért folytatott versenyben nagy szerepe lesz a tapasztalatnak, ezért örülök annak, Lippi nekem és Ciro Ferrarának is helyet adott a Juvéban. Nem véletlen, hogy nyáron lejáró szerződésem szeretném meghosszabbítani, s nem utolsó sorban bekerülni Trapattoni keretébe. A kapitány azt hirdeti, hogy a legjobb formában lévő futballistákkal vág a vb-nek, addig pedig bebizonyítom, hogy ott a helyem."

Conte sérülését követően a középpályán éppen klubtársai, Zambrotta, Pessotto vagy Tacchinardi élhettek a lehetőséggel. Ám a Juve futballistájának legnagyobb vetélytársa - vagy úgy is fogalmazhatnánk, hiányzásának haszonélvezője - a Romával 2001-ben bajnokságot nyert középpályás, Damiano Tommasi. S van még valami, ami Tommasi mellett szól: őt úgymond ezen a poszton Trapattoni játszatta a válogatottban, mert azon a bizonyos Eb-n, amelyről Conte beszélt, Dino Zoff volt a szövetségi kapitány.

Filippo Inzaghi még egykori klubtársánál is nehezebb helyzetben van. A nyáron a Juventustól a Milanhoz igazolt 28 éves csatár a Chievo ellen sérült meg a bal térdén, s csak márciusban térhet vissza. Ennek ellenére biztos benne, hogy ott lehet a vb-n: "Ezt a sérülést leszámítva, remek évem volt a 2001-es. Noha a Milannal nem állunk a legjobban, bizton állítom, Ancelotti összerakja a csapatot, vele már a Juventusnál is dolgoztam, s csak a legjobbakat mondhatom. Ötéves szerződést írtam alá a Milannal, s annyi címet szeretnék itt szerezni, amennyit csak lehet. A világbajnokságot illetően csak az jár a fejemben, hogy olasz-francia döntő lesz, s mi visszavágunk az elvesztett Eb-címért. Biztos vagyok benne, hogy minden adott lesz ahhoz, hogy megnyerjük a világbajnokságot."

Thury Gábor

Korábban:

Inzaghit műteni kell