Vágólapra másolva!
Aligha kétséges, hogy az év első fontos futballeseménye az Afrikai Nemzetek Kupája lesz, amelyre Maliban kerül sor január 19. és február 10. között. A tornán résztvevő gárdák természetesen már megkezdték a felkészülést a kontinensviadalra, és ennek megfelelően az évtől szinte mindegyikük egy barátságos válogatott mérkőzéssel búcsúzott el.

Az eredmények azt mutatják, hogy jelenleg a legjobb formában Tunézia együttese van, amely a tornára szintén kijutott Libériával mérkőzött, és annak ellenére fölényes győzelmet aratott, hogy az egyik legjobb tunéziai csatárnak tartott Ziad Dzsaziri sérülés miatt nem léphetett pályára. A helyére a csapatba behívott támadó, Dzsamel Zabi azonban alaposan kitett magáért, mesterhármast szerzett, és ezzel minden bizonnyal kiharcolta magának a helyet a tornára utazó keretben. Mellette még hárman voltak eredményesek a hazai csapatból, és mivel Mohammed Daisszi két gólt is szerzett, így a tunéziaiak összesen hétig jutottak. A libériai együttes ezzel szemben kettőnél megállt, igaz, mindkét találatukat Frank Seator szerezte. Az ő neve ismerős lehet a magyar szurkolók számára: 1995-ben ugyanis hazánkban is megfordult, előbb a Pécs, majd a Parmalat FC színeiben, azonban nem sok vizet zavart, és rövid időn belül távozott. Később azonban a Közel-Keleten megtalálta góllövő cipőjét, Katarban és Kuvaitban is gólkirályi címet szerzett, és ma biztos tagja a libériai válogatottnak.

A világbajnoki résztvevő Szenegál együttese Algériával mérte össze erejét. A kontinensviadal két résztvevője közül ezúttal a szenegáliak nyertek 1-0-ra, köszönhetően a Franciaországban légióskodó Henri Camara találatának. A szövetségi kapitány, Bruno Metsu számára jól jött ez a győzelem, hiszen a korábbi előkészületi meccsen a csapat 4-2-re kikapott Burkina Fasótól. A CAN-kupa egyik esélyesének tartott Egyiptom Katarral játszott 2-2-es döntetlent, és a Fáraók két gólszerzője a közelmúlt és a jövő embere volt: az első találatot ugyanis a veterán és válogatottsági világcsúcstartó Hoszam Hasszan volt, míg a második gólt a fiatal Kaled Bebo érte el, aki nemrégen az Al-Ahli színeiben az Afrikai Bajnokok Ligája fináléjában mesterhármast ért el.

Eredmények:
Baszkföld - Ghána 3-2
gól:
Bolo (46.), De Paula (59., 67.), ill. Boateng (13.), Mensah (70.)

Tunézia - Libéria 7-2
gól:
Zabi (10., 71., 90.), Kanzari (11-asből 35.), Daasszi (77., 83.), Buazizi (90), ill. Seator (15., 76.)

Szenegál - Algéria 1-0
gól:
H. Camara (28.)

Benin - Togo 1-1
gól:
Noumon (37.), ill. Dossevi (3.)

Katar - Egyiptom 2-2
gól:
Nadhmi (33.), Rached (61.), ill. Hoszam Hasszan (76.), Bebo (79.)

Szaúd-Arábia - Zimbabwe 0-2
gól:
Natadro (30.), Katana (75.)