Vágólapra másolva!
Amit hetek óta beszéltek, de a Hertha BSC vezetői kitartóan cáfoltak, mégis bekövetkezett: a holland Huub Stevenst szerződtették edzőnek, aki a bajnokság befejeztével veszi át Király Gábor és Dárdai Pál jelenleg a Bundesliga hatodik helyén álló csapatát. Az együttes marbellai edzése félbeszakadt, a vezetők röpgyűlésen közölték a döntést a focistákkal.

A berlini lapok arról számoltak be tegnap, hogy a csütörtök délelőtti, marbellai edzés sokkolt néhány Hertha-focistát. A kellemes, tizenhat fokos időben a bemelegítést végezték Királyék, amikor hírnök jött, hogy hagyják abba, mert játékosértekezlet lesz. Nem kellett nagy fantázia hozzá, hogy kitalálják, az új edző nevét fogják bejelenteni, hiszen a lapok már napok óta tényként kezelték, a Schalkétól a holland Huub Stevenst szerződtetik Jürgen Röber helyére a bajnokság végén. Igaz, ezt a vezetőkkel együtt az edző is cáfolta, ám ott is igaz a mondás, nem zörög a haraszt...

Aztán kiderült, tényleg erről van szó, s a tízperces összejövetel után folytatódhatott volna a munka, ha nincs ott az edzőtáborban csaknem tucatnyi újságíró. "Nem volt éppen szerencsés a mostani közlés" - mondta nekik Jürgen Röber ", de még mindig jobb, mintha hetekig bizonytalanságban hagyták volna a csapatot. Így viszont két nap után már más lehet a téma, s nem értek egyet azokkal, akik azt mondják, sem én, sem pedig Stevens a Schalkénál nem fogunk igazán odafigyelni a tavaszi eredményekre. Igenis bizonyítani akarunk mindketten."

A csapatkapitány, Michael Preetz azt tartja a váltásról, hogy aki úgy felhozta a Schalkét, mint Stevens, az csak jó szakember lehet, tehát ő optimista. Így vannak ezzel a többiek, köztük a két magyar, Dárdai Pál és Király Gábor is. "Hat évig volt itt Röber, megszoktuk, ismerjük egymást, sikereink voltak, tehát nehéz lesz a válás" - mondta Dárdai. "Igaz, személyesen csak kevesen ismerik közülünk a holland szakembert, de azt mindenki tudja, ért a focihoz, különben nem lenne évek óta bajnokesélyes a Schalke. Ami engem illet, nem félek, hiszen Röbernél a nulláról jutottam el a kezdő tizenegyig, s bár a helyét sokkal nehezebb megtartania az embernek, mint kivívnia, én hiszek a kemény munkában."

A lapok legtöbbje a sérüléséből most felépült, s a helyét határozottan "visszakövetelő" válogatott kapus, Király Gábor szavait idézi. "Ha azért volt szükség a váltásra, mert néhány év után frissíteni kell, és a megszokott, talán beidegződött s már nem serkentő dolgokon változtatni szükséges a nagyobb célok eléréséért, akkor nincs baj, általában így csinálják ezt mindenütt a világon" - vélekedett Király. "De akkor a játékosoknak is tiszta lapot kell adni, hiszen a hibák felhánytorgatása nem szerencsés a megújulás kezdetén. Az biztos, hogy az UEFA-kupa és a német kupa elnyerése, valamint a bajnoki ezüstérem jó ajánlólevél, de azért rólunk sem lehet csak rosszat mondani. A lényeg, hogy mostantól mindenki a munkával foglalkozzon."

A Herthában azért nem mindenki bizakodó. A masszőrök, az orvosok és a kiszolgáló személyzet tagjai attól félnek, hogy Stevens érkeztével őket is elküldik, hiszen Röber embereinek számítanak, még akkor is, ha többségük már tíz-tizenkét éve a csapatnál dolgozik. Bernd Storck pályaedzőt például az ifiktől vette maga mellé Röber, s neki nincsenek illúziói. "Legalább volt tíz napunk a spanyol tavaszban" - mondta kicsit keserűen a helyzetéről, amit meg lehet érteni. Hiszen ha a futball nem is, a Bundesliga edzőváltásainak forgatókönyvei azért igen hasonlítanak a magyar bajnokságéra.